Hoe drink ik voldoende bij warm weer?

Genoeg vocht binnenkrijgen tijdens een hittegolf is belangrijk

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoe drink ik voldoende bij warm weer?

Het wordt warm de komende dagen. Er wordt zelfs een hittegolf verwacht. Nu is het altijd belangrijk om voldoende te drinken, maar tijdens warm weer helemaal. Maar hoeveel is voldoende? En maakt leeftijd daar ook bij uit?

Bij hoge temperaturen zweet je meer dan normaal. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk om voldoende te drinken. Bij normale temperaturen is het algemene advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar om dagelijks tussen de anderhalve en twee liter te drinken. Kinderen vanaf 1 jaar tot en met 13 jaar hebben ongeveer tussen de een en anderhalve liter drinken nodig. Met warm weer adviseert het Voedingscentrum minimaal twee liter water op een dag te drinken en elk uur een glas water te nemen. Ga je op pad? Neem altijd een fles water mee. Drink ook als je nog geen dorst hebt!

Uitdroging

Is je urine donker van kleur of ga je veel minder dan normaal naar het toilet? Dan kan het zijn dat je te weinig hebt gedronken. De kans bestaat dat je uitdroogt. Daardoor kun je een licht gevoel in het hoofd krijgen en flauwvallen.

Leeftijd

Voor oudere mensen is het extra belangrijk goed te drinken. Ouderen hebben minder snel dorst en de nieren werken minder goed. Daarnaast zweten ouderen minder, de huid wordt dunner en het hart en de longen hebben wat minder bij te zetten. Allemaal redenen waarom je lichaam minder goed om kan gaan met warmte. Drink dus op vaste tijden - zet bijvoorbeeld ieder uur een wekker - zodat je het echt niet vergeet.

Extra zout nodig?

Vaak wordt gedacht dat het tijdens warm weer extra zout te eten, maar dat is een fabel en dus niet nodig! Wanneer je veel en lang zweet, verlies je wel meer zout, maar als je verder gewoon eet, wordt dat verlies vanzelf weer aangevuld.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • ad.nl