Hoeveel thee mag je per dag drinken?

Kruidenthee is officieel geen thee

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Hoeveel thee mag je per dag drinken?

Thee drinken is gezond. Het drinken van thee verkleint de kans op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom adviseert het Voedingscentrum volwassenen dagelijks drie koppen groene thee of zwarte thee te drinken. Maar wil dit dan zeggen dat je onbeperkt thee kunt drinken of is (te) veel thee ook niet goed voor je? Is er ook een maximum aantal koppen dat je mag drinken op een dag?

"Een echte bovengrens is er niet voor volwassenen", stelt woordvoerder Patricia Schutte van het Voedingscentrum. "Wel is het advies om thee af te wisselen met andere dranken zoals water, gefilterde koffie of zuivel. Voor kwetsbare groepen zoals kinderen, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, is die bovengrens er wel."

De volgende adviezen gelden voor thee, als je geen rekening houdt met andere bronnen van cafeïne, zoals koffie:

  • Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Je overschrijdt deze grens niet snel.
  • Kinderen onder de 13 kunnen 1 à 2 kopjes thee nemen. Als de thee verdund is met water of heel slap is gezet, is meer prima.
  • Voor kinderen boven de 13 geldt: niet meer dan 4 à 5 kopjes thee.
  • Neem niet meer dan 3 à 4 kopjes thee per dag als je zwanger bent of borstvoeding geeft vanwege de cafeïne.

Wist je trouwens al dat kruidenthee officieel geen thee is? Kruidenthee is een kruidenaftreksel. Daarvoor geldt het advies om het niet lange tijd achter elkaar te drinken. Denk bijvoorbeeld aan een sterrenmix, zoethout-, venkel- en anijsthee.

Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en baby's gelden de volgende adviezen:

  • Drink niet meer dan 1 tot 2 glazen zoethoutthee als je zwanger bent, vanwege het bloeddruk verhogende effect van zoethoutthee. Bij een hoge bloeddruk komen minder voedingsstoffen en zuurstof door de placenta.
  • Plantengifstoffen in venkel- en anijsthee zijn niet goed voor je ongeboren kind. Neem daarom die theeën met mate. Kleine baby’s kunnen vrij snel meer van bepaalde plantengifstoffen uit venkel en anijs binnenkrijgen dan goed voor ze is. Daarom geldt het advies voor moeders die borstvoeding geven om geen venkelthee en anijsthee te nemen. Een beschuit met muisjes of gewone venkel kan geen kwaad, daarin zitten veel minder plantengifstoffen dan in thee.
  • Geef geen venkelthee en anijsthee aan baby's, bijvoorbeeld tegen darmkrampjes.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum