Waarom je ook in de winter voldoende water moet drinken

Het helpt om een droge huid en droge keel te voorkomen

Getty Images

Lukt het jou met gemak voldoende te drinken op een dag of ben je iemand die zichzelf er echt aan moet herinneren om gedurende de dag genoeg te drinken? In de zomer gaat het de meeste mensen gemakkelijk af, maar ook in de herfst en winter is het belangrijk om voldoende water te drinken.

Water is essentieel voor mensen. Zelf bestaan we namelijk voor 60 tot 70 procent uit water. In de zomer drinken de meeste mensen wel genoeg, maar in de herfst en winter - en vooral op koudere dagen - hebben we vaak minder snel dorst en wordt er snel te weinig gedronken. En als er te weinig water wordt gedronken, is er kans op dehydratatie en klachten die daarbij kunnen opspelen. Dit zijn de meest voorkomende:

1. Droge huid

Door verwarming in huis en op kantoor droogt je huid uit. De huid kan in het najaar en de winter trekkerig aanvoelen, ruw en schraal worden. Naast voldoende water drinken, kan je ook beter niet dagelijks en niet te warm douchen. Gebruik geen zeep of een hele milde en smeer je na het douchen in met een hydraterend product. Het vocht wordt zo minder snel aan de huid onttrokken.

2. Droge keel

Vochtarme lucht in huis of op kantoor kan ook zorgen voor klachten aan je keel en luchtwegen. Door 'uitdrogende' slijmvliezen kun je een droge mond krijgen. Het kan helpen om gedurende de dag kleine slokjes te drinken. Ook het kauwe op kauwgom kan zorgen voor een minder droog gevoel in mond en keel.

3. Hoofdpijn

Eén van de eerste verschijnselen van uitdroging, is hoofdpijn. Vervelend, maar de oplossing is eenvoudig: drink water! Je lichaam heeft ongeveer anderhalve tot twee liter water nodig. Dat zijn zo'n zes tot acht glazen.

4. Moe

Naast hoofdpijn kun je van te weinig drinken ook last krijgen van vermoeidheid en zorgen voor concentratieproblemen. Je kan zelfs een beetje duizelig worden als je opstaat, omdat een vochttekort voor een lagere bloeddruk zorgt.

5. Spierkramp

Een andere klacht die kan ontstaan als je te weinig drinkt, is spierkramp. Door je lichaam goed te hydrateren kun je voorkomen dat je hier last van krijgt.

Auteur 
  • Ilona Meernik