Zomerweer? Zorg dat je voldoende water drinkt

Eet niet meer zout

Getty Images

Met hoge temperaturen zweet je meer en daarom is het zaak om meer water te drinken. Zo voorkom je uitdroging. Maar wat is precies voldoende en waar moet je op letten?

1. Drink voordat je dorst krijgt

Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook als je nog geen dorst hebt. Neem bijvoorbeeld elk uur een glaasje water. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Daarnaast transpireer je door de hitte meer dan normaal. Een volwassene heeft gewoonlijk ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig uit dranken. Met warm weer is het goed om ten minste 2 liter water te drinken en nog meer als je urine niet licht van kleur is of als je minder dan 4 keer op een dag plast.

2. Kies voor caloriearme en alcoholvrije dranken

Het is niet slim om bijvoorbeeld veel cola, sinas of cassis te gaan drinken om je vocht op peil te houden. Er zitten veel calorieën in zulke suikerhoudende frisdranken. Kies daarom voor water, thee, koffie of light-frisdranken. Water is de goedkoopste en de beste oplossing: 0 calorieën en het komt gewoon uit de kraan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is koffie niet vochtafdrijvend. Alcohol daarentegen wel. Je doet er dus verstandig aan om geen of weinig alcohol te drinken op een warme dag. Zo voorkom je dat je uitdroogt.

3. Zorg dat je altijd water bij je hebt

Vul thuis een flesje water en neem het mee als je op pad gaat. Zo heb je altijd water bij je onderweg. Stel dat je in een file komt te staan of de bus en trein komen niet, dan heb je in ieder geval wat te drinken bij je.

4. Eet niet meer zout

Ook nu je meer zweet dan normaal, is het niet nodig om extra zout te nemen. Er zit al meer dan genoeg zout in ons dagelijkse eten.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum