donderdag, 30 juni 2022

Bang om aan te komen tijdens de feestdagen?

"Ik ben de afgelopen maanden in totaal 11 kilo afgevallen. Nu komen de feestdagen er aan en ik ben dol op lekker eten. De pepernoten heb ik al niet kunnen weerstaan. Ik ben nu zo bang aan te komen. Heb je misschien advies voor mij?"
Marlies
Emmen

Annemarie de Graaf, voedingsdeskundige  

Ik hoor wel vaker dat mensen bang zijn om aan te komen tijdens de feestdagen. Gelukkig kan lekker eten ook gezond. Je hoeft niet het gevoel te hebben je ontzettend in te houden door lekkere slanke recepten te bereiden. Je kunt voor calorierijke ingrediënten in gerechten vaak een slankere variant nemen. Vervang bijvoorbeeld mayonaise in sausjes door magere yoghurt.

Snoepgoed is natuurlijk ook heel verleidelijk tijdens de feestdagen. Heb je het al eens zelf proberen te maken? Je kunt schuimpjes, pepernoten, een banketstaaf of speculaas heel makkelijk zelf maken. Doordat jij bepaalt wat er in gaat, kun je ze gelijk een stuk slanker maken. Bijvoorbeeld door suiker te vervangen door zoetstof. Je kunt teveel pepernoten natuurlijk ook compenseren door meer te bewegen.

Als je tijdens de feestdagen niet te erg op de calorieën wil letten, kun je er ook voor zorgen dat je de hele dag al slank eet. Dus volkorenbrood met mager beleg, magere zuivel en als tussendoortjes fruit. Dan heb je ruimte om 's avonds al het lekkers te eten dat je wilt.

Nog een tip: neem tussen de gangen door een pauze. Je verzadigingsgevoel bereikt namelijk pas na 20 minuten je hersenen. Je lichaam heeft dan even de tijd een verzadigd gevoel te krijgen.

Goed om te weten, is dat je niet zomaar een kilo aan vet aankomt. Als je ineens twee kilo zwaarder bent, komt dat vooral door een wisselend vochtgehalte. Voor 1 kilo vet moet je 7000 extra calorieën binnenkrijgen dan je nodig hebt.

Fijne feestdagen!

Hartelijke groet,

Annemarie

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!