zondag, 12 juli 2020

Glutenvrije oliebollen

Voor ongeveer 10 bollen.

Ingrediënten

  • 100 gram rozijnen  
  • 12 gram verse gist of ½ zakje gedroogde gist   
  • ± 2,25 dl water   
  • 1 theelepel suiker  
  • 250 gram glutenvrij meel of 125 gram rijstebloem en 125 gram boekweitmeel
  • 1 appel
  • Olie
  • Poedersuiker
  • Kaneel

Bereiding

  1. Was de rozijnen en laat ze uitlekken.   
  2. Meng de gist aan met de helft van het lauwwarme water en voeg de suiker toe (of verwerk de gedroogde gist volgens de aanwijzigingen op de verpakking).   
  3. Zeef de bloem met een beetje zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.   
  4. Schenk het gistmengsel en de rest van het lauwwarme water in het kuiltje.   
  5. Roer vanuit het midden alles tot een glad beslag is ontstaan. 
  6. Het beslag moet in stukken van een lepel vallen. Voeg eventueel nog wat water toe.
  7. Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes.   
  8. Meng de rozijnen en de appelblokjes door het beslag.   
  9. Laat het beslag afgedekt op een warme plaats 1 uur rijzen.   
  10. Verhit de olie in een pan tot circa 175° C.   
  11. Doop twee lepels of een ijsbolletjestang in de olie. Schep het beslag met de lepel in de hete olie.   
  12. Frituur de oliebollen in 6-8 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege.   
  13. Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie.   
  14. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.   
  15. Bestrooi ze naar smaak met poedersuiker, eventueel vermengd met kaneel.   
  16. Gebruik altijd vulling in oliebollen, dat houdt het deeg luchtig.

 

Aantal personen

10

Bereidingsduur

30+ minuten
Energie
155 kcal
Eiwit
2 gram
Koolhydraten
30 gram
Vet
2 gram
Verzadigd vet
0 gram
Vezels
2 gram
Zout
0 gram