Foliumzuur goed voor oudere hersenen

Getty Images

Ouderen doen er verstandig aan om voldoende foliumzuur binnen te krijgen, zeggen wetenschappers. Deze stof bevordert namelijk de werking van de hersenen. Zowel het geheugen als de snelheid waarmee het brein werkt, verbeteren door foliumzuur.

Jaren geleden ontdekten wetenschappers al dat foliumzuur een gunstig effect heeft op ongeboren kinderen. De kans op een open ruggetje of een neurologische afwijking wordt aanzienlijk kleiner. Zwangere vrouwen krijgen dan ook het advies om voldoende producten te eten die foliumzuur bevatten, of anders supplementen te slikken. Nu is dus ook aangetoond dat de hersenen van ouderen baat hebben bij de stof.

De onderzoekers zijn er nog niet uit of ze willen dat foliumzuur standaard aan veelgebruikte voedingsproducten, zoals zout, brood en water, wordt toegevoegd. Een te hoge dosis van de stof kan namelijk een tekort aan vitamine B12 onzichtbaar maken. Krijgt iemand langdurig te weinig vitamine B12 binnen, dan brengt dat aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich mee.

 

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl