vrijdag, 28 januari 2022

Mensen met gêne zijn gul en betrouwbaar

BAARN - Krijg je een rood hoofd als je midden op straat struikelt? Schaam je je als je een vriendin met een buikje ten onrechte feliciteert met haar zwangerschap? Maak je geen zorgen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die zich snel generen betrouwbaarder en guller zijn.

"Gematigde gêne is een teken van deugd. Onze resultaten laten zien dat gêne positief is en niet iets wat je moet tegengaan.", zegt Matthew Feinberg, onderzoeker van de University of California.

Sociaal smeermiddel
Het is een sociaal smeermiddel dat vertrouwen en samenwerking bevordert in het dagelijks leven. Iemand die zich geneert kun je iets toevertrouwen.

Nuttig
Deze bevindingen zijn nuttig als je een teamgenoot of zakenpartner zoekt die betrouwbaar is en waarmee je prettig kunt samenwerken. Ook in relaties is het iets om rekening mee te houden: mensen die zich sneller generen blijken vaker monogaam te zijn.

Onderzoek
De onderzoekers voerden verschillende experimenten uit waarmee de mate van gêne en de gulheid en betrouwbaarheid werden gemeten. Zo filmden ze studenten in gênante situaties en lieten hen vervolgens lootjes verdelen. Telkens bleek dat mensen die zich snel geneerden guller waren en betrouwbaarder overkwamen.

Schaamte
De onderzoekers benadrukken dat je gêne niet moet verwarren met sociale angst of schaamte, wat in de psychologische literatuur geassocieerd wordt met morele zonden zoals overspel. Als mensen zich generen kijken ze naar beneden of opzij, bedekken hun gezicht gedeeltelijk en lachen ongemakkelijk. Bij schaamte bedekken mensen hun hele gezicht, zegt Feinberg.

Bron(nen):