Persoonlijkheid af te lezen aan gezicht

Getty Images

GLASGOW - Je schijnt iemands karakter van z'n gezicht te kunnen aflezen. Dit is makkelijker bij vrouwen dan bij mannen. Zo blijkt uit onderzoek van de Glasgow University en het tijdschrift New Scientist.

Voor het onderzoek werd aan meer dan 1000 lezers van de New Scientist gevraagd of ze een foto van zichzelf wilden uploaden op de site. Tevens moesten ze een vragenlijst invullen over geluk, religie, humor en betrouwbaarheid.

De foto's werden aan 6500 vrijwilligers getoond. Zij moesten dan weer eigenschappen aan de mensen toekennen. Het lukte 70 procent van de deelnemers om een gelukkig vrouwengezicht te herkennen. 73 procent wist een gelovige vrouw te spotten en 54 procent lukte het om een betrouwbare vrouw te herkennen. Alleen een humorvol gezicht was niet te herkennen.

De deelnemers aan het onderzoek hadden moeite om de mannengezichten te lezen. Alleen al het herkennen van een gelukkige man was moeilijk. Slechts 22 procent had dit juist.

De wetenschappers hebben nog niet uitgezocht waarom het makkelijker is om een vrouwengezicht te analyseren dan een mannengezicht.
Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • BBC