Praat jij vaak in jezelf?

Getty Images

In jezelf praten wordt wel geassocieerd met eenzaamheid, gekte of dronkenlappen. Niemand wordt graag in het openbaar gezien, terwijl hij tegen zichzelf praat. En toch doet iedereen het wel eens. Heeft in jezelf praten dan nut?

Je bent op zoek naar nieuwe theedoeken, maar je komt na een middag winkelen thuis met twee nieuwe jurkjes en bijpassende schoenen. Typisch zo'n moment waarop je jezelf even streng moet toespreken. Toespreken in de letterlijke zin van het woord. In jezelf praten een teken van gekte? Welnee! Je traint er juist je zelfcontrole en wilskracht mee, zo blijkt uit onderzoek.

Impulsiviteit

Volgens onderzoekers van de University of Toronto heeft in jezelf praten zelfs nut. Zij laten een verband zien tussen de innerlijke dialoog en het vermogen om de eigen impulsiviteit te controleren.

Als je bijvoorbeeld steeds tegen jezelf zegt: "Eet gezond, eet gezond, eet gezond", dan is de kans groter dat je vanavond sla eet in plaats van patat, dan wanneer je die innerlijke dialoog mist.

Zo kan het zijn dat wanneer je op een feestje eigenlijk geen chips wilde eten, je terwijl je met iemand zit te praten toch opeens met je mond vol chips zit. Je had even geen tijd voor de innerlijke dialoog.

Innerlijke discussie

Mensen praten in zichzelf omdat ze met te veel tegelijk bezig zijn en alleen door met zichzelf te praten hun prioriteiten kunnen stellen. Ook praten mensen in zichzelf om hun innerlijke discussie naar buiten te krijgen. Of ze praten tegen hun baby of kat, die toch echt niet terug kan spreken.

Uit eerdere studies is gebleken dat in jezelf praten belangrijk is voor het vaststellen en interpreteren van je eigen gevoelens en beleving. Op die manier stel je vast wat je moet doen en hoe je je moet gedragen in verschillende situaties.

De regulatie van het eigen denken is sowieso erg belangrijk. Mensen die positief tegen zichzelf praten, hebben meer kans op een gezond leven zonder stress en een betere psychologische gezondheid.

Ook is de productiviteit van positieve mensen groter. Positief tegen jezelf praten, houdt niet in dat je de onaangename zaken van het leven niet ziet, maar dat je er op een goede manier mee omgaat in plaats van te denken dat je geen controle over je leven hebt.

Zelfs het denken van optimistische zinnen terwijl je ze niet meent, werkt positief. Gedachten als 'Ik ben gezond', 'Mensen houden van mij', en 'Ik kan dit', leiden tot meer zelfvertrouwen. Door dit soort zinnen regelmatig tegen jezelf te zeggen, kun je optimistischer en gezonder door het leven gaan.

Binnensmonds

Meestal is het dus geen probleem om in jezelf te praten. Toch zijn er situaties waarin het wel goed is er iets aan te doen. Als je veel hardop tegen jezelf praat, zou je de discussie beter in je hoofd kunnen voeren.

Of schrijf je gevoelens op in een dagboek, zodat ze toch een weg naar buiten hebben. En als eenzaamheid de reden is dat je tegen jezelf praat, zou je af en toe eens een praatje kunnen maken met iemand.

Bronnen:
* Acta Psychologica, september 2010
* Spanish Journal of Psychology