Hoe herken je een grotere prostaat?

Advertorial

's Nachts vaker moeten plassen

Man gaat 'snachts het bed uit om te plassen
Bional

Op oudere leeftijd – boven de vijftig jaar - kan de prostaat groter worden en dat kan het plassen beïnvloeden. Als je 's nachts vaker moet plassen kan dit invloed hebben op je nachtrust.

Hoe werkt de prostaat?

De prostaat is een klier die alleen voorkomt in het mannelijk lichaam. Dit walnootvormig orgaan is gelegen onder de urineblaas, boven de sluitspier van de blaas. De functie van de prostaat is het toevoegen van een vloeistof aan het sperma. Deze prostaatvloeistof beschermt de zaadcellen. De plasbuis, die urine afvoert vanuit de blaas, loopt door de prostaat heen.

Je prostaat kan groeien

De prostaat is al bij geboorte aanwezig maar is dan nog erg klein, vergelijkbaar met de grootte van een kastanje. Tijdens de puberteit groeit deze klier onder invloed van het mannelijk geslachtshormoon testosteron tot de volwassen grootte, ongeveer 15 millimeter groot. Vanaf je 25ste  groeit de prostaat beetje bij beetje verder, soms zelfs tot zo’n 100 millimeter. Bij ongeveer een op de drie mannen leidt dit in de loop van hun leven tot een merkbare vergroting van de prostaat. Zo’n vergroting wordt meestal pas opgemerkt na het vijftigste levensjaar. De ‘kastanje’ kan uiteindelijk doorgroeien tot het formaat van een sinaasappel.

Prostaat kan plasbuis 'dichtknijpen'

Omdat de prostaat om de plasbuis heen ligt, kan hij bij het groter worden deze buis iets 'dichtknijpen'. Dit kan het plassen beïnvloeden, maar dat hoeft niet. Er zijn mannen met een hele grote prostaat die het plassen niet beïnvloedt en mannen met een kleinere prostaat die dat wel zo ervaren.

Hoe herken je een grotere prostaat?

Mannen kunnen gemakkelijk zelf achterhalen dat hun prostaat groter is. Een grotere prostaat kan namelijk invloed hebben op het urinewegstelsel. Dit komt doordat de plasbuis door de prostaat heen loopt. Als de klier groter wordt, kan hij de plasbuis afknellen of blokkeren. Dit kan invloed hebben op het plassen.

Tips

  • Ga regelmatig naar het toilet, vooral als je in korte tijd veel gedronken hebt.
  • Probeer wel om 1,5 tot 2 liter per dag te drinken.
  • Drink 's avonds na 20.00 uur niets meer en vermijd sowieso koffie, alcohol, koude dranken en frisdranken.
  • Neem de tijd om te plassen. Probeer te ontspannen en niet te persen
  • Bij de ene man gaat het plassen staand beter, bij de ander zittend. Probeer uit wat voor jou het beste gaat.
  • Zorg dat je je blaas en plasbuis zo goed mogelijk leeg plast.
  • Beweeg voldoende.
  • Bij nadruppelen kan het helpen om de plasbuis uit te strijken na het plassen. De plasbuis loopt aan de achterkant van de penis, vlak onder de huid. Strijk een aantal keer met een vinger langs de plasbuis van de balzak naar de top van de penis.
  • Doe oefeningen om de bekkenbodem te versterken (zogenoemde kegeloefeningen).

Bional Prostavit forte bevat pompoen en zaagpalm die helpen om normaal te blijven plassen en bijdragen aan het behoud van een normale prostaat. Ook bevatten deze capsules zink, voor het behoud van normale testosterongehalten.

Meer informatie over Bional Prostavit Forte >>

KAG: 2988-0124-89