Waarom volwassenen huilen

Ongezond of stiekem best fijn?

Getty Images

Mensen zijn de enige dieren die huilen. En dan bedoelen we niet het huilen boven een bordje uien. Of vochtverlies bij een oogontsteking. Maar het plengen van tranen om verdriet, pijn of juist vreugde. Waarom doen we dat?

Eerst voelen we ons overweldigd door ons gevoel. Dan komt er een brok in onze keel. Ons gezicht trekt een typische grimas en uiteindelijk komen de tranen.

Tranen vergieten

Veel mensen huilen tijdens grote gebeurtenissen: begrafenissen en huwelijken. Toch vergieten we de meeste tranen om kleine, dagelijkse frustraties. Een afspraakje dat niet doorgaat, een mooie vaas die stukvalt. Het zijn vooral de situaties waarin we ons hulpeloos voelen.

Gezond door huilen

Een tijd lang is gedacht dat huilen nodig is om afvalstoffen te lozen. Maar in een traan passen zo weinig afvalstoffen, daar word je echt niet gezonder van. Ook zou huilen opluchten, maar lichamelijk voel je vooral stress.

Je hartslag en bloeddruk zijn gestegen en daardoor ga je huilen. Je kunt je wel opgelucht voelen, bijvoorbeeld als iemand je troost na een huilbui. Maar als het huilen wordt afgekeurd, voel je je nog ongelukkiger.

Troost me

Omdat baby's nog niet kunnen praten, moeten ze wel huilen. Hiermee vragen ze om hulp, steun en troost. Maar als volwassene kun je iemand ook gewoon iets vragen. Tranen lijken dan niet echt nodig.

Toch vallen we soms terug op onze tranen. Ze maken meer indruk dan een vraag in woorden. Iemand die huilt, heeft meer kans om geholpen te worden. Of je huilt omdat je met rust gelaten wilt worden. Tijdens een ruzie bijvoorbeeld. Tranen zorgen voor een sterkere band met anderen. Daarom huil je samen ook van blijdschap bij een geboorte of huwelijk.

Toch gebeurt het ook dat je alleen huilt. Er is dan niemand die je komt helpen. Mensen schamen zich vaak voor hun tranen. Ze rennen snel naar een wc, of wachten met huilen tot ze thuis zijn. Ook als je niet wordt getroost, is dit toch heel nuttig. Het kan een teken voor jezelf zijn. Je huilt niet voor niks, misschien moet je iets in je leven veranderen?

Meer vrouwen

Sommige mensen huilen vaker dan anderen. Zij kunnen zich beter inleven in anderen, of ze zijn meer extravert. Niet iedereen zal zomaar ten overstaan van iedereen gaan huilen. Ook slaaptekort en vermoeidheid spelen mee. Je kunt je tranen dan minder goed wegslikken.

Hormonen

Vrouwen blijken meer te huilen dan mannen. Zo ongeveer twee tot vijf keer zoveel. Dit heeft te maken met hormonen. Het vrouwelijke hormoon prolactine zorgt dat je eerder gaat huilen. Het mannelijke hormoon testosteron werkt precies andersom.

Ook zitten vrouwen in meer emotionele situaties. Ze werken vaker in bijvoorbeeld de zorg. Veel vrouwen zoeken het ook op. Ze vinden het lekker om een jankfilm te kijken. Mannen zie je dit niet doen. Die proberen toch meer sterke emoties te vermijden.