Werkdruk verpleegkundigen in zomer nog erger dan normaal

Getty Images

De werkdruk van verpleegkundigen en verzorgenden in de vakantieperiode wordt dit jaar zwaarder ervaren dan vorig jaar. Dit blijkt uit een peiling van de organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN.

Van de ruim 2600 ondervraagden gaf 62 procent aan dat de werkdruk deze zomer zwaarder is geworden. Dit komt door een tekort aan personeel. Zo zijn er in de thuiszorg aaneengesloten diensten zonder pauzes. Ook moeten verpleegkundigen eerder terugkomen van vakantie om het rooster te dichten.

Inzetten kantoorpersoneel

Uit een rondgang van NOS langs 63 zorgorganisaties blijkt ook dat de thuiszorg in de zomer kantoorpersoneel moet inzetten vanwege het tekort aan verplegers. Volgens de NOS heeft een op de drie wijkzorgorganisaties problemen met het compleet maken van het zomerrooster. In totaal verlenen de 63 zorgorganisaties zorg aan 281.000 mensen.

Thuiszorgorganisaties proberen niet alleen via uitzendbureaus aan extra krachten te komen. Ook vragen ze studenten geneeskunde en hbo verpleegkunde om in te vallen. Daarnaast moeten families een extra stap zetten.

Personeel ontlasten

Om het huidige personeel te ontlasten roept beroepsvereniging V&VN werkgevers op de administratiedruk te verminderen. Hier blijkt 30 procent van hun tijd in te zitten. Ook zou het personeel minder ingezet moeten worden voor extra klusjes als wifi-codes regelen en grasmaaien.

Auteur 
  • Judith Visser
Bron 
  • NOS
  • Landelijk Expertisecentrum Verpleegkundigen en Verzorgenden (LEVV)