Gezond eten in vakantielanden

Bratwurst of mager vlees?

Getty Images

Tijdens je vakantie wil je genieten van lekker eten. Maar, je wilt ook op gewicht blijven. Hier vind je tips om gezond te kiezen in de drie populairste vakantielanden: België, Frankrijk en Duitsland. Veel tips kun je ook toepassen als je naar Bakkum, Bodrum of de Bahama's gaat!

Op vakantie drink je vaak wat meer alcohol dan thuis. Alle drankjes tikken aan. Droge witte wijn (100 kcal/glas) levert iets minder calorieën dan andere wijnen (120 kcal/glas). Cava, prosecco of champagne leveren 55 kcal/glas. Dit komt puur omdat de glazen kleiner zijn.

Een Hollands biertje levert zo'n 85 kcal, maar bedenk dat de glazen in je vakantieland vrijwel altijd groter zijn. Drink niet elke dag, ga er echt even voor zitten en wissel een alcoholisch drankje af met een glas water.

België

Friet, chocola en bier: België heeft naam gemaakt met een aantal indrukwekkende caloriebommen. Omdat de meeste vakantiegangers dol zijn op deze typisch Belgische lekkernijen, kun je ze op elke straathoek krijgen.

Je kunt prima genieten van dit soort zaken en toch op gewicht blijven. Zoals Belgen zeggen: trop is te veel en te veel is trop. Zorg gewoon dat je niet te veel en niet te vaak voor dit soort zaken kiest.

België is ook het land van mineraalwater, lekkere stoofpotten, zoals Gentse Stoverij, verse vis en vooral: van bewust genieten van gastronomie. Met aandacht eten voorkomt vaak een schranspartij.

Voor elke vakantiedag geldt: stem wat je op een dag eet, op elkaar af. Eet je 's middags een half stokbrood dat rijk belegd is met kaas, ham, rauwkost en wat mayonaise (> 600 kcal)? Bedenk dan dat je al meer calorieën op hebt dan je thuis vaak bij het avondeten binnenkrijgt.

Twee Trappistjes (320 kcal) en wat worstjes (380 kcal/100 gr) op het terras? Idem dito. 's Avonds kun je dan beter licht kiezen. Denk aan gerechten als Gentse Waterzooi (kipstoofpot) en visgerechten. Neem niet steeds combinaties met friet en vermijd mayonaise. Ketchup bevat 90 procent minder calorieën.

Duitsland

De Duitsers staan niet bekend om hun lichte maaltijden. Bratwurst en currywurst, stevige aardappelsalades en alles mit Speck en een flinke pul bier. Vanwege de grote porties kan een maaltijd in een restaurant zo boven de 1000 calorieën komen (meer dan de helft van wat je dagelijks nodig hebt). Zeker als een grote schnitzel of andere lap vlees gecombineerd wordt met gebakken aardappelen met spekjes.

Gelukkig is er naast dit stereotype beeld van de Duitse keuken ook ongelooflijk veel gezonds te krijgen. Biologisch eten is daar veel meer ingeburgerd dan hier en vezelrijk eten is gemakkelijk. Denk aan het zware, donkere brood. Probeer hier vooral bij ontbijt en lunch van te profiteren.

Smeer zelf en kies mager beleg. Bijvoorbeeld mager vlees als ham of 30+-kaas en combineer dat met rauwkost en lekker vers fruit. Het volkoren brood en de groente en fruit verzadigen heel goed. Zo kun je de verleiding van een worst op straat weerstaan.

Kies 's avonds bijvoorbeeld eenpansgerechten met peulvruchten, zoals een Erbseneintopf, een soort erwtensoep. Hoewel dit stevig smaakt, kan dit de gezonde keuze zijn (± 400 kcal/portie). Je kunt ook ongepaneerde vis- en vleessoorten nemen met rijst of gewone aardappelen in plaats van gebakken en gefrituurde bijgerechten. Vraag salades en groente zonder of met een beetje saus.

Ten slotte: probeer gewone porties te eten. Las een pauze in om goed te voelen of je echt genoeg hebt en schroom niet wat te laten staan. In Duitsland zijn ook steeds meer biologische restaurants, die vaak meer lichte gerechten serveren, waarbij groente het uitgangspunt is. Zelf de calorieën in gerechten opzoeken: www.fettrechner.de.

Frankrijk

Ook in Frankrijk kun je door aandachtig eten voorkomen dat je te veel gaat snaaien. Volgens het boek 'Waarom Franse vrouwen niet dik worden' is dit zelfs één van de belangrijkste geheimen van Françaises.

Kaas is een beruchte dikmaker in Frankrijk. Proef daar lekker van op het moment dat Fransen dit ook doen: na de warme maaltijd. Brie als broodbeleg en borrelhap is minder geschikt. Je eet dan vaak grote porties omdat je trek hebt. Een klein blokje levert al 55 kcal. Het is een fabel dat je van eten na achten dik wordt, het gaat om wat je in totaal per dag eet.

Fransen lunchen vaak uitgebreid en eten 's avonds een lichte maaltijd. Dit kan een hele lekkere gewoonte zijn om over te nemen. Voordeel van een uitgebreide lunch: je hebt zo 's middags veel energie en het voorkomt dat je tijdens de borrel geen maat kan houden met de lekkere hapjes.

Haal voor borreltijd bijvoorbeeld alleen wat olijven van de markt. Als je 's middags al buitenshuis geluncht hebt, kun je 's avonds bijvoorbeeld een gemakkelijke salade maken die je serveert met pain complèt (volkoren brood) en wat rauwe ham.

Er staat in Franse restaurants altijd wel een gezonde keuze op het menu. Vissoepen en uiensoep zijn bijvoorbeeld calorierijke voorafjes, maar heldere soepen, meloen met rauwe ham of een portie mosselen kunnen prima.

Kies verder voor vis, magere vleessoorten zoals kalkoen (dinde) of een vegetarisch gerecht met niet te veel kaas. Neem als toetje liever sorbetijs (45 kcal) dan roomijs (150 kcal/bol) of fromage frais (265 kcal/100 gr).

Auteur