Bloedverdunner én trombosespuitjes, kan dat wel samen?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Sonja Keizers
Hadewych Veys

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: bloedverdunner én trombosespuitjes, kan dat wel samen?

Mijn vader heeft na een operatie trombosespuitjes gekregen, maar hij gebruikt ook al een bloedverdunner. Wordt het bloed nu niet te dun?

Antwoord:

De veelgebruikte term ‘bloedverdunner’ klopt eigenlijk niet. Het bloed wordt namelijk niet dunner of losser. Het houdt dezelfde dikte, maar het stolt minder snel. Bloedverdunners – of beter dus: anti­stollingsmiddelen – worden voor­geschreven om de vorming van stolsels (propjes bloed) in de ­bloedbaan tegen te gaan. Het risico van deze middelen is dat er ­bloedingen ontstaan. Daarom moet steeds heel precies gekeken worden welke ­middelen er in verschillende situaties nodig zijn. Het risico op trombose door bloedstolsels moet afgewogen worden tegen het risico op bloedingen. Rond operaties is het extra goed opletten ­geblazen. Het kan zijn dat je dan moet ­stoppen met de bloedverdunner of tijdelijk een ander middel krijgt. Overleg altijd goed met de arts wat het anti­stollingsplan is, en hoe lang je moet doorgaan met de voor­geschreven middelen.

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine