Twijfel je over je medicijn? Plan een medicijngesprek

Zo bereid je je goed voor op een medicijngesprek

Getty Images

Medicijnen zijn er om gezondheidsklachten te bestrijden. Dat doen ze niet altijd even goed. Omdat je een bepaald middel niet goed kunt verdragen bijvoorbeeld, of omdat je meerdere medicijnen tegelijk gebruikt. Een medicijngesprek kan dan uitkomst bieden.

Iets simpels als een aspirientje kan de werking van een medicijn tegen hoge bloeddruk al ontregelen. Lang niet iedereen is zich daar van bewust, maar het is natuurlijk wel belangrijk om te weten. Apotheken bieden daarom de mogelijkheid om over jouw medicijngebruik te praten.

Waarom een medicijngesprek?

Het is mogelijk dat je in de loop der tijd steeds meer verschillende medicijnen bent gaan gebruiken die door verschillende artsen zijn voorgeschreven. De combinatie van die middelen kan ervoor zorgen dat niet ieder medicijn goed werkt.

Ook is ieder mens anders en werkt medicatie daardoor niet bij iedereen hetzelfde. Je leeftijd kan bijvoorbeeld veel invloed hebben op de uitwerking van een bepaald middel. De standaard dosering is lang niet altijd de beste. En voor iets wat je gebruikt, kan een beter alternatief bestaan.

Het medicijngesprek maakt het mogelijk dat de apotheker jouw medicatie beter kan afstemmen. Wellicht hoef je minder medicijnen in te nemen. Of je kunt een middel voorgeschreven krijgen dat je makkelijker kunt doorslikken. En bepaalde bijwerkingen kunnen mogelijk tot het verleden gaan behoren.

Voorbereiding

 • Maak een afspraak. Dat kan heel gemakkelijk wanneer je de apotheek bezoekt. Natuurlijk kun je ook bellen met jouw apotheek om telefonisch een afspraak te plannen.
 • Verzamel de verpakkingen van alle medicijnen die je gebruikt. Denk daarbij ook aan medicijnen waar je geen recept voor hebt. Zo weet de apotheker precies wat je inneemt en kan hij nagaan of die combinatie optimaal is.
 • Noteer je vragen. Bijvoorbeeld of er een alternatief is voor een pijnstiller die je maagklachten bezorgt. Komen er tijdens het gesprek nog andere vragen bij je op, dan kun je die altijd stellen.

Het medicijngesprek

Tijdens het medicijngesprek zal de apotheker vragen wat je ervaringen zijn met de medicijnen die je gebruikt. Helpen ze goed? Weet je wat ieder middel doet? Vergeet je nooit iets te slikken?

Daarnaast krijg je alle gelegenheid om zelf vragen te stellen. Bijvoorbeeld of het erg is als je een keertje vergeet een tablet in te nemen. Of dat bepaalde klachten die je hebt bijwerkingen kunnen zijn van een middel dat je gebruikt.

Tijdens het gesprek zal de apotheker met je bekijken wat de functie is van ieder medicijn en of er eventueel betere alternatieven zijn. Ook zal hij je enkele tips geven. Zo kan hij een medicijnpaspoort aanraden. Daarin kunnen jouw artsen precies zien of wat ze willen voorschrijven, aansluit bij wat je al slikt.

Na het gesprek

Als de apotheker tot de conclusie komt dat het verstandig is om jouw medicijngebruik bij te stellen, kan hij contact opnemen met je arts(en). Dat doet hij alleen als je daar toestemming voor geeft.

Jouw arts kan samen met de apotheker besluiten om je medicijngebruik aan te passen. Je wordt dan uitgenodigd voor een vervolggesprek. Tijdens dat gesprek hoor je wat er verandert en welk effect dit zou moeten hebben.

Natuurlijk is alles wat je met de apotheker en je arts bespreekt, strikt vertrouwelijk. Sommige apotheken nodigen hun klanten met een brief uit voor een medicijngesprek. Gehoor geven aan die oproep is verstandig, maar natuurlijk nooit verplicht.

Tips voor het medicijngesprek

 • Ga altijd naar je eigen apotheek
  Het is verstandig om, als het even kan, steeds dezelfde apotheek te bezoeken. Zo kun je een band opbouwen met jouw apotheker. Hij kan dan beter in de gaten houden welke middelen je gebruikt.
 • Houd zelf je medicijngebruik bij
  Een medicijngesprek is nuttig, maar vindt normaal gesproken niet regelmatig plaats. Daarom is het belangrijk dat je goed weet welke medicatie je slikt, zodat je dat kunt melden als jouw arts je daar naar vraagt.
 • Vragen of twijfels? Plan een gesprek!
  Je hoeft geen klachten te hebben om in aanmerking te komen voor een medicijngesprek. Ook als je vragen of twijfels over je medicatie hebt, is een medicijngesprek heel nuttig.
Auteur