Gaat diclofenac samen met bloeddrukverlagers?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Sonja Keizers
Hadewych Veys

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: gaat diclofenac samen met bloeddrukverlagers?

Mijn partner slikt twee keer per dag diclofenac tegen artrosepijn, kan dat kwaad? Daarbij slikt hij ook medicijnen tegen hoge bloeddruk.

Antwoord:

Helaas spelen medicijnen slechts een kleine rol bij artrose. De slijtage van het kraakbeen in de gewrichten los je er namelijk niet mee op. De beste behandeling van artrosepijn bestaat uit spierversterkende oefeningen en gewichtsverlies bij overgewicht. Daardoor worden de gewrichten het meest ontlast. Alleen in perioden van ernstige klachten kan een pijnstiller wat verlichting geven. Paracetamol is dan het middel van eerste keus. Ook kan diclofenac in de vorm van een gel op de huid worden geprobeerd. Alleen als dat allemaal niet helpt, kan een zwaardere pijnstiller, zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac, kortdurend soelaas bieden. Een van de nadelen van zware pijnstillers is dat zij slecht kunnen zijn voor het hart. Het risico op hartproblemen is bij diclofenac hoger dan bijvoorbeeld naproxen. Omdat uw partner ook bloeddrukmedicijnen slikt, is dat zeker iets om rekening mee te houden.

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Plus Magazine