Goede vraag: moeten alle geneesmiddelen bij hitte in de koelkast?

Getty Images

We genieten zomers massaal van het lekkere weer. Maar wat betekent dat voor medicijnen? Moeten die allemaal in de koelkast? Nee, niet allemaal, want daar kan het juist te koud zijn, weet apothekersvereniging KNMP.

In het algemeen geldt dat een droge kast waar het niet warmer wordt dan 25°C voor de meeste medicijnen een goede bewaarplaats is. Ook bij een hittegolf blijven je medicijnen hierin goed. Zo’n kast is prima als er geen speciaal bewaaradvies op de verpakking staat. De badkamer is overigens geen goede plek voor medicijnen: het is daar te vochtig.

De koelkast kan voor veel geneesmiddelen juist te koud zijn:
• Zetpillen kunnen smelten door warmte. Maar ze mogen misschien niet in de koelkast. Let op het bewaarvoorschrift.
• Vloeistoffen zoals drankjes of ampullen met injectievloeistof horen niet standaard in de koelkast, want de kou kan een effect geven dat niet de bedoeling is. Bijvoorbeeld, er kunnen in een drank kristallen ontstaan. Let op het bewaarvoorschrift.
• Oog- en oordruppels en klysma’s moeten misschien wel, misschien niet in de koelkast. Let op het bewaarvoorschrift.

Het is een goed idee om deze middelen - als ze uit de koelkast komen - voor gebruik ongeveer 5 minuten op te warmen in de hand. Anders is het gebruik erg onaangenaam. Doe je je medicijnen in de koelkast? Zorg dat kinderen er niet bij kunnen. Doe de medicijnen in een doos die niet makkelijk open kan. Kijk naar het bewaarvoorschrift op het etiket en in de bijsluiter. Bel bij twijfel de apotheek.

Bron: www.apotheek.nl
 

Auteur