Ik heb artrose. Kan ik stoppen met paracetamol?

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord

rutger-verhoeff
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op vragen uit de praktijk. Deze keer: kan ik stoppen met paracetamol?

Er is bij mij artrose in mijn rug geconstateerd. Ik heb daardoor veel pijn en slik iedere dag een paar paracetamoltabletten. Maar nu las ik ergens dat paracetamol slecht is voor je lever. Kan ik maar beter stoppen met het gebruik van die pijnstillers?

Antwoord:

Paracetamol kan inderdaad schadelijk zijn voor de lever, maar dat hangt wel samen met de dosering, de gebruiksduur en mogelijke risicofactoren. De meeste onderzoeken raden bij langdurig gebruik (langer dan één maand) een dagdosering aan van 2,5 gram, verspreid over de dag, mits er geen duidelijke risicofactoren zijn, zoals chronisch alcoholgebruik of het slikken van bepaalde medicijnen zoals anti-epileptica, tuberculosemiddelen en andere pijnstillers.

Een vervelend bijverschijnsel van paracetamol is ook dat het middel bij langdurig gebruik hoofdpijn kan geven. Kortom: overleg met uw arts of afwisseling met een andere pijnstiller, een pijnstillende gel of injectie een optie is. Blijft u veel pijn houden, dan kan een orthopeed met u bespreken of een operatie wellicht uitkomst biedt.

Heb jij ook een vraag voor Rutger? Laat het ons weten en wie weet, zie je jouw vraag hier de volgende keer terug!

Bekijk ook deze video's met dokter Rutger Verhoeff:

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond