maandag, 8 augustus 2022

Moet ik vitamine D blijven slikken?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: ik had ampullen met vitamine D voorgeschreven gekregen, die nu op zijn. Nu krijg ik 20 microgram vitamine D geadviseerd. Is dit verstandig? Ik krijg injecties met Kenacort en heb een getinte huid.

Ik had ampullen met vitamine D voorgeschreven gekregen, die nu op zijn. Nu krijg ik 20 microgram vitamine D geadviseerd. Is dit verstandig? Ik krijg injecties met Kenacort en heb een getinte huid.

Antwoord:

Extra vitamine D blijven slikken is zeker verstandig. Uw arts heeft u waarschijnlijk vitamine D voorgeschreven omdat u een hogere kans heeft op botbreuken door de medicijnen die u gebruikt. De hooggedoseerde ampullen helpen om een te laag vitamine D-gehalte in het bloed te corrigeren. Daarna is het zaak om die spiegel op peil te houden. Dat kan met een dosering van 20 microgram per dag. Omdat u een getinte huidskleur heeft, maakt de huid minder vitamine D aan in de zon. Nog meer reden dus om door te gaan met slikken. Het Voedingscentrum adviseert sowieso extra inname. Voor vrouwen boven de 50 jaar is de richtlijn 400 eenheden (10 microgram) per dag en voor iedereen boven de 70 jaar 800 eenheden (20 microgram).

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Bron(nen):