Afspoelen van blikgroenten verlaagt het zoutgehalte

Getty Images

Ik hoor regelmatig zeggen dat je vanwege het hoge zout- en suikergehalte voeding in blik beter kan beperken. Zou het helpen als je deze producten (zoals tonijn en maïs) even onder stromend water afspoelt alvorens te consumeren?
Ik heb wel het gevoel dat het product dan minder zout of zoet smaakt en dat vooral het water waarin het voedingsmiddel zit erg zout of zoet is. Klopt dit?

Joke

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Wat een goede vraag! Het heeft zeker zin om groente uit blik af te spoelen onder de kraan. Tip: doe peulvruchten of groente uit pot of blik in een vergiet en zet ze 10 seconden onder de kraan. Laat ze vervolgens uitlekken. Hierdoor verlies je maar liefst 40 procent van de hoeveelheid zout. Er zijn trouwens ook potjes te koop waar al minder zout inzit.

Of het voor suiker ook geldt is lastiger. In fruit uit blik zit hoe dan ook suiker. Maak niet de fout om een slokje van het sap te nemen, dat is mierzoet en bevat dus veel suiker.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.