Boekrecensie: Jamie’s super food voor elke dag

Voor een healthier en happier leven

Getty Images

Het nieuwste boek van Jamie Oliver staat vol simpele, smaakvolle en toegankelijke recepten. Oliver heeft de laatste jaren een aantal wijzigingen in zijn leefstijl en voedingspatroon doorgevoerd en zag grote veranderingen in zijn gezondheid. Wat hij geleerd heeft, deelt hij in ‘Jamie’s superfood voor elke dag’.

Jamie Oliver noemt Jamie’s super food voor elke dag het meest persoonlijke boek dat hij ooit heeft geschreven. Om het te kunnen schrijven heeft hij een ontdekkingsreis door de wereld van gezondheid en voeding gemaakt. Met het boek wil hij je inspireren en in staat stellen om het meeste uit je leven te halen en je zo healthy en happy mogelijk te voelen. Zijn liefde voor eten blijft daarbij de basis: "Van eten moet je genieten, je moet het delen en er een feestje van maken."

Gezonde keuze

Elk recept in het boek is volgens Oliver een gezonde keuze. Hij ging er voor in de leer bij verschillende gezondheids- en voedingsdeskundigen en hoopt nu dat hij met dit boek je kan helpen om (meestal) de juiste keuzes te maken. Kennis is macht en het is dus belangrijk om te leren hoe je een uitgebalanceerde maaltijd samenstelt. Daarnaast mag je af en toe best blijven snacken. "Een duurzame gezonde relatie met voedsel kan volgens mij niet zonder dat soort slippertjes. Zelf gebruik ik dit boek van maandag tot donderdag/vrijdag en ga ik in het weekend voor Jamie’s comfort food."

Voor de recepten heeft Jamie Oliver samen met zijn voedingsteam erg zijn best gedaan om ze spannend, leuk, vernieuwend, maar vooral ook lekker te maken. Ze bestaan uit ingrediënten met voedingsstoffen, vitamines en mineralen die elkaar optimaal aanvullen en voldoen aan zijn criteria voor een uitgebalanceerde maaltijd. Daarbij komt de inspiratie van de recepten uit allerlei windstreken. Ook hebben Oliver en zijn team geprobeerd om de gerechten betaalbaar te houden.

Elk moment

Het boek bevat recepten voor ontbijtjes (maximaal 400 kilocalorieën), lunch, diner (beiden maximaal 600 kilocalorieën) en snacks en drankjes (100 kilocalorieën). Een deel van de ontbijtrecepten zijn voor de meeste Nederlanders wellicht teveel van het goede: rijst, bonen en tortilla’s bijvoorbeeld. Maar je vindt in Jamie’s superfood voor elke dag ook fijne recepten voor zelfgemaakt brood met beleg, verschillende eitjes en gezonde pappen.

De lunchgerechten zijn al net zo divers en variëren van pasta en noedels tot taco’s en salades. Ook soepen mogen natuurlijk niet ontbreken. Leuk zijn de verschillende variaties op salade in een potje. Lekker is de Mexicaanse gazpacho met tortilla en garnering. De dinerrecepten kun je grofweg verdelen in twee categorieën: super snel en uitgebreid koken. Deze laatste groep recepten is dus vooral geschikt voor avonden waarop je iets meer tijd hebt. De krokante zeebaars met puree van erwtjes, munt en asperges is een aanrader. Evenals de Indiase bloemkool uit de oven met ananas en rode peper.

Verrassend

Het woord verrassend past inderdaad goed bij de recepten. Dat gezond en voedzaam eten niet saai hoeft te zijn, laat Oliver duidelijk zijn. De gerechten zijn heerlijk en vol kleur en smaak. Alles behalve standaard dus, met veelal verrassende ingrediënten. Soms betekent dat even zoeken, omdat het ingrediënten zijn die niet iedereen standaard in de kast heeft staan. Maar het zijn wel producten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn. En echt iets extra’s geven aan je maaltijd.

Bijzonder is dat Oliver alle foto’s in het boek zelf gemaakt heeft. De foto’s zijn dus eigenlijk een representatie van zijn ontdekkingsreis in de wereld van gezonder eten. De foto’s - en dus ook de gerechten - hebben iets robuusts. Daardoor krijg je het gevoel dat ook jij de recepten gemakkelijk kunt maken.

Leef gezond

Natuurlijk mag een verslag - en voor het resultaat - van de ontdekkingsreis van Oliver niet ontbreken. Achterin het boek vind je een beschrijving van wat hij heeft geleerd en hoe hij een uitgebalanceerde maaltijd ziet. De uitleg is heel duidelijk en concreet en veelal gebaseerd op de algemene standaarden gezonde voeding.

Ook als je de zoektocht van Jamie Oliver minder interessant vindt, is het een fijn kookboek. Door de recepten te maken, ga je eigenlijk automatisch al mee in zijn visie. Je kunt Jamie’s super food voor elke dag gebruiken als handleiding voor een verandering in je eetpatroon, maar het is natuurlijk oo ontzettend geschikt als inspiratie voor gezonde maaltijden.

De Engelse chef-kok Jamie Oliver is een fenomeen in de kookwereld en hij is een van ’s werelds meest geliefde televisiepersoonlijkheden. Hij heeft wereldwijd mensen geïnspireerd om meer plezier te hebben in koken en wil nu met zijn Food Revolution mensen ook bewust maken van wat ze eten.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland