maandag, 8 augustus 2022

Boekrecensie: Lekker koken met restjes

Nooit meer een reden om eten weg te gooien

Daisy Scholte begon creatief te koken met restjes toen ze in de dure stad Londen studeerde. Afgedankte producten van haar huisgenoot en uit de restaurants waar ze werkte, toverde ze om in nieuwe gerechten. Wil je net zo'n kliekjeskoning(in) worden als Daisy? Geld besparen, geen voedsel verspillen en originele gerechten op tafel zetten? Dan mag dit boek niet ontbreken in je keuken.

Eerst een paar feitjes uit 'Lekker koken met restjes': jaarlijks gooien we per persoon 50 kilogram voedsel weg. Consumenten zijn de grootste verspillers, een derde van het voedsel wordt thuis weggegooid. Melk, brood, groente en fruit belandt het vaakst in de prullenbak. En zo verkwisten we per huishouden elk jaar zo'n 350 euro aan prima bruikbaar eten. Hartstikke zonde, toch? Van je geld, maar ook van de energie die de productie van het voedsel gekost heeft.

Meer plezier van je boodschappen

Misschien denk je dat het saai of ingewikkeld is om daar verandering in te brengen. Daisy bewijst het tegendeel. In haar blije boek, vol kleurtjes, schattige illustraties en mooie foto's, legt ze in heldere taal uit hoe je langer plezier hebt van je boodschappen. Zoals hoe je groenten langer in leven houdt, goed omgaat met houdbaarheidsdata, producten slim bewaart en hoe je het laatste restje chocoladepasta en mayonaise uit de pot gebruikt. Ze geeft je een schat aan minder-verspillen-tips.

Recept bij elk overgebleven ingrediënt

Na deze informatie is het tijd voor de 54 recepten. In de index achterin zoek je bij je overgebleven ingrediënt snel een bijpassend recept, of het nu om een kliekje nasi van gisteren gaat of om een restje feta, rijst, brood of groente. 

De recepten klinken allemaal lekker en zijn vaak heel origineel. Zo was ik nooit op het idee gekomen om van overgebleven stukjes bladerdeeg kaasstengels te maken. Of een bakje afgekoelde risotto om te toveren tot smakelijke burgers. Nasi of bami van gisteren verwerk je makkelijk in loempia's. Heb je te veel friet gehaald, dan maak je er de volgende dag patatsoep of friettata van. Van al die leuke ideeën krijg je echt een andere kijk op 'afval'. Ze maken koken met kliekjes tot een creatieve bezigheid.

Nieuwsgierig naar de recepten? We mogen er drie delen:

Daisy Scholte is journalist en dé kliekjeskoningin van Nederland. Ze schreef eerder 'Koken met restjes is leuk'. Lekker koken met restjes is voor € 14,99 verkrijgbaar bij onder andere bol.com.