Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Boekrecensie: Sensationele salades

Salades voor ieder seizoen

Als je de kunstzinnige cover van 'Sensationele salades' bekijkt, weet je nog niet zo goed wat je kunt verwachten, maar zodra je het boek open spatten de foto's van prachtige - en zeker ook ook smakelijke - salades van de pagina's af. Het boek bevat meer dan honderd salades voor ieder seizoen. Niets saaie smaken of standaard slaatjes. De sensationele salades zijn een feest voor de zintuigen.
Auteur:
Peter Gordon
Jaar van uitgave:
2016
Prijs:
€ 29,99
ISBN:
9789000351152
Aantal pagina's:
272

Chefkok Peter Gordon wordt regelmatig de Europese vader van de fusionkeuken genoemd. Ook in het boek Sensationele salades combineert hij de meest uiteenlopende smaken, texturen en ingrediënten met elkaar. Het doel: een nieuwe opwindende salade. Het boek staat er vol mee. 

Sla op je bord

Salades zijn al lang geen voor- of bijgerecht meer, maar vormen een volwaardige maaltijd. Daarbij passen ze in de lijn van gezond eten. Het fijne is verder dat je vaak vooral ingrediënten gebruikt die je toch al in de koelkast of voorraadkast hebt. Dat geldt geldt ook voor veel recepten in Sensationele salades. Sommige vergen flinke voorbereiding, maar je kunt bijna altijd ook gebruik maken van kant-en-klare ingrediënten. 

Volgens Gordon is een salade een mengsel van ingrediënten die apart zijn klaargemaakt (in tegenstelling tot een stoofschotel), maar die met elkaar harmoniëren omat ze bijvoorbeeld qua textuur en kleur op elkaar lijken of juist tegengesteld zijn aan elkaar. Bijvoorbeeld knapperig tegenover zacht. "Een salade kan een zorgvuldig opgediende creatie zijn, maar ook een nonchalante combinatie van ingrediënten." De chef benadrukt dat je voor een salade echt goede, verse ingrediënten van topkwaliteit moet kiezen. 

Fijne smaken

Sensationele salades begint met een korte les in salades samenstellen en op smaak brengen. Gordon geeft goede tips, bijvoorbeeld hoe je een verlepte groente weer opknapt of hoe je een perfecte dressing maakt. Daarna volgen de recepten; eenvoudige salades, vegetarische salades en ook salades met vis, schaaldieren, vlees en gevogelte. Voor de dressings vind je in het boek een apart hoofdstuk. 

De smaken en combinaties van ingrediënten zijn vaak verrassend, maar niet per se complex. Lekker zijn bijvoorbeeld de geroosterde wortelgroenten en pompoen met romige erwten met munt of geroosterde zoete aardappel met chilipeper, courgette, geroosterde knoflook, hazelnoten en peer. Heerlijk is ook de gepaneerde camembert, appel, mango, slablaadjes en radijs.

Ook met vlees en vis weet Gordon heerlijke gerechten te creeëren. Wat denk je bijvoorbeeld van gepocheerde zalm, amandelen en grapefruitcouscous of gestoomde parelhoen, kruidige geroosterde pompoen en zoete pecannoten? Aan de receptnamen zie je al dat het niet zomaar simpele slaatjes zijn. Sommige recepten nemen twee pagina's in het boek in beslag, maar ze blijven wel goed te doen. En het resultaat proef je! 

Extra niveau

Met Sensationele salades til je een maaltijdsalade naar een iets hoger niveau. Plus je hebt weer heel wat extra inspiratie om veel groente te eten. Het boek bevat recepten voor elk moment van de dag, voor ieder seizoen en voor allerlei gelegenheden. Je kunt zo een heel diner van prachtige salades samenstellen en ik weet zeker dat je gasten zullen smullen. Ook het boek zelf is - dankzij de kleurrijke foto's - een plaatje. 

Peter Gordon is geboren in Nieuw-Zeeland. Zijn reizen door Azië hadden een beslissende invloed op zijn culinaire ontwikkeling en Peter wordt internationaal gezien als de grondlegger van de fusionkeuken. Hij heeft verschillende restaurants in Londen en Auckland, schreef meerdere kookboeken en is in Engeland en Nieuw-Zeeland bekend van zijn tv-optredens in onder andere Saturday Kitchen, Jamie Oliver's Channel 4 Food Series en als jurylid van Master Chef Nieuw-Zeeland.

Reactie toevoegen

11 Comments

Door Esther Witteveen (niet gecontroleerd) op vr, 08/05/2016 - 00:20

Mijn veranderde leefwijze inspireert mij dagelijks nieuwe dingen zelf te bedenken en uit te proberen. Uiteraard is een mooi boek vol inspiratie daarbij ook welkom.

Een tip: gerookte makreel met salade van witlof en wakamé, wat geraspte rettich en je kunt het gerecht zowat met de smaak umami verbinden.

Door Coby Boterenbrood (niet gecontroleerd) op do, 08/04/2016 - 17:30

Graag zou ik dit boek willen winnen, omdat ik bezig ben om aftevallen.
Dus een steuntje in de rug, en inspiratie, zou bij mij van harte welkom zijn!
Met een vriendelijke groet,
Coby

Door sebastiaan_troo... (niet gecontroleerd) op do, 08/04/2016 - 06:44

gezonde mensen leven langer mensen die gezonde boeken lezen nog veel langer

Door nicky (niet gecontroleerd) op vr, 07/15/2016 - 11:56

Ik eet 1 x per dag een salede maa telkens verschillend , dus nieuwe suggesties zijn welkom

Door Magdalena (niet gecontroleerd) op vr, 07/15/2016 - 07:55

Een sensationele actie! Dit boek wil ik hebben! Ik hou van salades, ik hou van gezond en deze Peter Gordon vult straks mijn buik mooi rond!

Door roos (niet gecontroleerd) op do, 07/14/2016 - 09:19

Maak me gek.............met salade's dus dit boekje wil ik dolgraag winnen. En variatie's in vinden.

Door maria (niet gecontroleerd) op wo, 07/13/2016 - 20:58

Heerlijke salade met tonijn, tomaat en olijven. Heerlijk aandenken aan een warme vakantie in Spanje.

Door Leonie (niet gecontroleerd) op di, 07/12/2016 - 14:01

Ik ben een echte salade freak en kan nog wel wat goede ideetjes gebruiken!

Door Els (niet gecontroleerd) op di, 07/12/2016 - 09:35

Hoop nieuwe ideeën op te doen zodat mijn man ook een sla liefhebber wordt!

Door Elly (niet gecontroleerd) op di, 07/12/2016 - 08:42

Sensationele salades zou ik graag willen winnen lijkt me heel gezond en lekker !