Daslook: wat is het én is het gezond?

Bolgewas met heerlijke pittige, kruidige smaak

Mandje gevuld met bladeren van daslook
Getty Images

Het is eindelijk voorjaar! Het seizoen dat daslook, ook bekend als wilde knoflook of Allium ursinum, volop bloeit. Deze plant is een heerlijke smaakmaker in tal van gerechten, maar is het ook gezond?

Daslook is een plant uit de lookfamilie, waartoe ook bekende soorten zoals knoflook en ui behoren. Het bijzondere aan daslook is de intense knoflookachtige smaak, gecombineerd met een vleugje ui en spinazie. Dit maakt dat het in vele gerechten een smaakvolle toevoeging is.

Is daslook ook gezond?

Daslook is meer dan alleen smaakmaker. Het bevat zowel vitamines (A en C) als mineralen (calcium, kalium en magnesium) en is rijk aan voedingsvezels. Net als in andere bladgroenten zitten er weinig kilocalorieën in daslook. Je zou dus kunnen zeggen dat het gezond is, maar waarschijnlijk eet je er niet zoveel van dat het ook daadwerkelijk iets bijdraagt aan je gezondheid. Het is ook altijd lastig om van één product te stellen of het gezond of ongezond is. Het draait bij een gezond voedingspatroon altijd om gevarieerd eten en niet te veel. Maar daslook past prima bij een gezond eetpatroon, want je kan er eindeloos mee variëren. Zo kan je er pesto mee maken, maar denk ook aan soep of een smakelijke salade. 

Is daslook beschermd?

Tot 2017 was daslook nog een beschermde plant in Nederland, maar tegenwoordig staat het niet meer op de lijst van beschermde plantsoorten. Dit wil overigens niet zeggen dat je daslook overal mag plukken. Wildplukken is in Nederland officieel niet toegestaan, maar op sommige plekken staan landeigenaren het toe. Per gebied kunnen andere regels gelden. In beschermde natuurgebieden is het verboden om iets weg te halen. Bescheiden plukken voor eigen gebruik mag over het algemeen. Net als bramen, een klein bakje vol. Wat je zou kunnen doen, is wat plantjes kopen en in je tuin zetten of in een bak (want het woekert snel). Die mag je dan wel plukken. Daslook houdt van een vochtige, schaduwrijke omgeving vandaar dat ze in het wild meestal groeien in een bosrijke omgeving. 

Is daslook giftig?

Daslook is niet giftig. Alles is eetbaar: de bladeren, bloemen, zaden, knollen en stengels. Maar let op! Waar je goed naar moet kijken als je wilt gaan plukken, is dat je de plant niet verwisselt met het lelietje-van-dalen (meiklokje) of de herfsttijloos. Deze lijken allebei veel op daslook en zijn beide giftig.

Vooral als de planten nog niet bloeien is het risico op verwisseling groot. Door met je handen te wrijven over het blad kun je ontdekken of je echt daslook te pakken hebt. Er komt een karakteristieke geur vrij waaraan daslook zijn tweede naam - wilde knoflook - heeft te danken.

Bij wildplukken is er altijd een risico op verwisseling. Ook komt het voor dat beide soorten naast elkaar groeien. 

Auteur 
Bron 
  • delicious
  • UMC Utrecht
  • KNNV - Vereniging voor veldbiologie
  • Naturalis