donderdag, 7 juli 2022

Gezond eten is vaak niet aantrekkelijk

Veel mensen hebben moeite met het volhouden van een gezond dieet. Dit komt doordat het eten vaak te weinig smaak bevat, blijkt uit onderzoek van Astrid van Langeveld (Wageningen Universiteit).

Voor Langevelds onderzoek onderzocht zij dieet- en smaakpatronen in Nederland. Haar conclusie: zwaarlijvige mensen consumeren te veel zout, umami en vet voedsel. Denk hierbij aan gefrituurd voedsel en chips. “De gezonde diëten bevatten in verhouding minder suiker, zout en verzadigd vet en daarom zijn ze minder in smaak”, vertelt Langeveld aan FoodHolland. “Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom mensen moeite hebben met een gezond dieet vol te houden.

Aantrekkelijker maken

Je zou het wellicht aantrekkelijker kunnen maken door op andere manieren smaken toe te voegen, bijvoorbeeld met kruiden en specerijen. Dit is echter nog niet zo makkelijk voor iedereen.” 

Daarnaast verklaart Langeveld zwakke discipline als een van de redenen waarom afvallen niet lukt. De onderzoeker adviseert om in de toekomst gezonde voeding te creëren, die ook de zoete en hartige smaak bevredigen.

Bron(nen):