Het stickertje op fruit: kun je het opeten?

De stickers zijn voedselveilig, maar niet eetbaar

Appel met stickertje erop: kun je dat opeten?
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: kun je het stickertje op fruit eten?

Op fruit dat je in de supermarkt koopt, zit vaak een klein stickertje op de schil. Heb je er per ongeluk weleens opgegeten, omdat je een hap van je appel nam met het stickertje er nog op? Dat is geen probleem, want ze zijn voedselveilig. Maar het is zeker niet de bedoeling om ze op te eten. 

Niet eetbaar

"Stickers op appels zijn in ieder geval niet om op te eten", vertelt Tim Kievits van fruittelerscoöperatie FruitMasters tegen het AD. "Alle bestanddelen zijn voedselveilig, maar niet eetbaar. Maar als je er per ongeluk eentje opeet is er niks aan de hand. Je lichaam zal het stickertje vanzelf uitscheiden."

Ook de lijm is niet schadelijk voor je gezondheid. Er wordt veilige lijm gebruikt en eventuele lijmresten zijn afwasbaar.

Papieren sticker

Volgens Kievits heeft de fruitindustrie geprobeerd de stickers te vervangen door een papieren variant, maar dat bleek niet te werken. De papieren stickers bleken vocht op te nemen waardoor schimmelvorming ontstond en de appels sneller bruine plekken kregen. Ook scheurden de papieren stickers sneller en konden ze er moeilijker afgehaald worden.

De stickers zitten op de appels om aan te geven welke appelsoort het is. Sommige appels zijn zo moeilijk te onderscheiden dat het zelfs voor appelkenners lastig is.

Altijd even wassen

Eet je de appel met schil? Spoel hem goed af onder stromend water. Je spoelt dan stof en vuil eraf. Ook als je een appel schilt voordat je hem opeet, doe je er goed aan hem eerst even te wassen.

Door fruit te wassen verwijder je wel iets van de resten bestrijdingsmiddelen, maar niet allemaal. Ze moeten namelijk ook tegen een regenbui kunnen en zijn dus goed bestand tegen water.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.
 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • ad.nl