donderdag, 4 juni 2020

'Honderden producten onterecht verkocht als biologisch'

In supermarkten worden honderden biologische producten ten onrechte verkocht als biologisch. Biologische boeren houden zich niet aan de regels, terwijl toezichthouder Skal hen laat wegkomen met overtredingen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

In inspectierapporten van Skal staat dat bijna een op de tien biologische boeren zich niet aan de regels houdt. Het gaat om producten van meer dan 200 boeren op het gebied van dierenwelzijn, medicijngebruik en milieu. Boeren die regels overtreden krijgen vaak een waarschuwing, maar mogen producten wel als biologisch blijven verkopen.

Toezichthouder Skal haalt de producten niet uit de winkel. Volgens voedingswetenschapper Gertjan Schaafsma betekent dit dat er producten op de markt komen die wel het label dragen van biologisch, maar die niet aan de eisen die de EU stelt, voldoen. "Wat betreft de volksgezondheid heeft dat geen consequenties, maar wel voor de portemonnee van de consument en het imago van biologische producten dat we graag hoog willen houden."

Regels overtreden

Er staan een aantal ernstige overtredingen beschreven in de rapporten. Zo hebben dieren bijvoorbeeld weinig ruimte, krijgen te weinig eten of zijn de stallen te vies. Ook gaat het bij het telen van groente en fruit mis, bijvoorbeeld bij het besproeien met bestrijdingsmiddelen. Er worden kunstmest en meststoffen gebruikt die niet zijn toegestaan.

Skal

Toezichthouder Skal speelt niet goed in op deze misstanden, waardoor bedrijven vaak wegkomen met overtredingen. Het blijkt dat er meerdere bedrijven zijn die bijna een jaar lang zijn weggekomen met dezelfde overtreding en al die tijd hun producten hebben verkocht als biologisch. Voedingswetenschapper Schaafsma vindt dat Skal strenger moet optreden: "Als bij herhaling blijkt dat een boer niet voldoet aan de eisen die door de Europese Unie worden gesteld, dan vind ik dat de boer het certificaat moet inleveren en de producten niet meer mogen worden voorzien van het biologisch label."

Bron(nen):