Bij nitraatrijke groenten als spinazie, andijvie en spitskool komt nitraat vrij

Ik probeer gezond te eten, dus veel biologische groenten en fruit, noten, kwark, yoghurt en chiazaad. Nu heb ik online gelezen dat je het kookvocht van groenten niet moet drinken omdat het giftige stoffen zou bevatten. Klopt dat? Is groentesoep dan ook niet goed?
Rutger Verhoeff, huisarts:
Groente kan door lang koken veel vitamines en mineralen verliezen, 20 tot 50 procent van de wateroplosbare vitamines belandt in het kookwater. Opdrinken, zou je denken! Maar sommige groenten geven tijdens het koken stoffen af die je liever niet binnen wilt krijgen. Zo komt bij nitraatrijke groenten als spinazie, andijvie en spitskool nitraat vrij, en bij aardappels de stof solanine. Tel daarbij het zout in het kookwater op, en je hebt een ongezond drankje. Liever niet opdrinken dus. Kook groenten bij voorkeur gewoon in zo min mogelijk water.
Ook een vraag?
Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Mail ons o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.
Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.
- Plus Gezond