Kun je uien met uitlopers nog eten?

Eetbaar maar bitter

Uien met uitlopers
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je uien met uitlopers nog eten?

Heb je altijd ui op voorraad in huis? Dan zal het je vast weleens gebeurd zijn dat er uitlopers aan groeien. Maar hoe zit dat: kun je die uien nog opeten?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, die kun je nog prima gebruiken en eten. Lekker is het alleen niet. De smaak van deze uitlopers is namelijk vrij bitter. Vooral als je ze rauw wilt gebruiken, kun je beter een ui nemen die nog geen uitlopers heeft.

Je kunt de uitlopers er ook afhalen. Snij de ui doormidden en verwijder de uitlopers met een mes of met je vingers. Dan zullen ze vaak nog prima smaken. Hebben de uien niet alleen uitlopers, maar zit er ook schimmel op?  Gooi ze dan weg. Die kun je beter niet meer nuttigen.

Zo bewaar je uien het beste

Uien zijn lang houdbaar. Als je ze goed bewaart, wel twee maanden. Doe dit in een droge, donkere en koele ruimte. Maar niet in de koelkast. Bewaar ze ook niet naast de aardappelen. Uien nemen namelijk snel vocht op uit de aardappelen en gaan dan eerder rotten.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • 24 kitchen