Leuke namen vergroten groenteconsumptie

Getty Images

BAARN - De eeuwenoude strijd van ouders om hun kinderen meer groenten te laten eten kent nu nieuwe bondgenoten. Bijvoorbeeld x-ray-worteltjes en powerbroccoli. Kinderen eten namelijk meer groenten als een gerecht een aantrekkelijke naam heeft, zo blijkt uit een onderzoek van Cornell University.

De onderzoekers wilden weten of een simpele verandering, zoals gerechten een leuke naam geven, de groenteconsumptie van kinderen verandert. Ze bekeken de eetgewoonten van 147 leerlingen van 8-11 jaar die tussen de middag warm eten op school.

Worteltjes
In het experiment werden gewone worteltjes omgetoverd tot x-ray-wortels. De worteltjes werden drie dagen toegevoegd aan het lunchmenu. De leerlingen bleken 66 procent van de x-ray-wortels op te eten, in plaats van de gebruikelijke 32 procent wanneer de wortels gewoon ‘Menu van de dag’ heetten. 

Aantrekkelijke namen
"Dit resultaat laat zien dat aantrekkelijke namen voor gezonde voeding kinderen stimuleren om deze producten te kiezen en er meer van te eten. Het is effectief en kost weinig tot niets", zegt Brian Wansink.

Bron 
  • EurekAlert