Moet je je eten weggooien als er een vlieg op heeft gezeten?

Vliegen zitten onder de bacteriën

Getty Images

Het is voor iedereen herkenbaar: wil je net een hap nemen, landt er een vlieg op je eten. Moet je je bord met eten daarna gelijk weggooien, of kun je zonder zorgen verder eten?

Overdragers van ziektekiemen

Vliegen zitten onder de bacteriën, omdat ze graag op uitwerpselen en andere viezigheden zitten. Ze worden daarom ook gezien als overdragers van ziektekiemen. De vliegen kunnen namelijk parasieten verspreiden, of ziekten als cholera, buikgriep en salmonella overbrengen.

Omstandigheden en omgeving

Maar het is niet zo dat je direct ziek wordt als een vlieg op je bord landt, vertelt het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen aan Het Nieuwsblad. Of dat gebeurt, hangt voor een groot deel af van de omstandigheden en de omgeving. Bevind je je in een vuile omgeving waar bijvoorbeeld veel afval en uitwerpselen langs de weg liggen, dan kun je het voedsel beter weggooien als er een vlieg op heeft gezeten. Gaat het over rauw vlees dat nog gebakken moet worden? Dan is er meestal geen probleem. Bovendien leiden bacteriën niet automatisch tot een ziekte, voegt de Belgische organisatie daaraan toe.

Het hangt er dus eigenlijk van af waar je het voedsel eet en hoe de omgeving er daar uitziet. Woon je in een schone buurt en zit je thuis te eten, dan zou het niet zo’n probleem moeten zijn als er een vlieg op je bord landt. Maar als je in een drukke stad op een terras zit te eten, moet je misschien even twee keer nadenken voordat je nog een hap neemt nadat je die vlieg van je bord hebt gejaagd.

Auteur 
Bron 
  • Libelle