Moet je pompoen schillen of niet?

Schil een pompoen niet als je hem in je hand hebt, dat is wat gevaarlijk

Pompoen schillen met een handige dunschiller
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: moet je pompoen schillen of niet?

Schillen of niet? Een pompoen schillen hoeft niet, zeker niet bij een ‘gewone’ oranje pompoen. De schil zorgt juist voor een lekkere smaak en mooie donkere kleur. Als je ’m lang genoeg kookt of roostert, wordt de schil zo zacht dat je die makkelijk met een staafmixer kunt pureren. Bij andere pompoenen hangt het af van de dikte van de schil en hoe oud de pompoen is.

Toch liever geschild?

Wil je je pompoen toch liever zonder schil? Schil hem dan niet als je hem in je hand hebt, dat is wat gevaarlijk.

Drie alternatieven:

  1. Snij je pompoen eerst in parten, die je vervolgens op hun rechte kant op de snijplank legt. Zo kun je de schil er van boven naar onder makkelijk afsnijden.
  2. Nog makkelijker is het om de partjes pompoen eerst te roosteren in de oven. Je kunt het vruchtvlees dan makkelijk uit de schil scheppen.
  3. Voor soepen of sauzen kun je het jezelf zelfs nóg makkelijker maken door de pompoen ongeschild te halveren, de pitten eruit te halen en beide helften met olijfolie, zout en chilipeper te besprenkelen. Rooster een klein uurtje in de oven met hun bolle kant naar boven, tot het vruchtvlees boterzacht is. Schep het vruchtvlees uit de schil.

Een uitgebreidere versie van dit artikel verscheen ook in Plus Magazine. 

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine