Net getest: vanBLIK

Smaakvolle, verantwoorde maaltijden uit blik?

Getty Images

Bij een maaltijd uit blik verwacht je misschien niet een gezonde, verantwoorde en ook nog eens smaakvolle maaltijd. VanBLIK belooft dit wel. Sinds een paar maanden zijn er drie maaltijden van vanBLIK te koop: Chili con Carne, vegetarische Curry Madras en Kip in Kruidige Kokossaus. Tijd voor een test!

Conservenblikken hebben geen aantrekkelijk imago, maar de blikken van vanBLIK zien er fraai en aantrekkelijk uit met hun vrolijke etiketten. De maaltijden bevatten geen smaakversterkers en twee van de drie zijn bereid met verantwoord vlees. De Curry Madras is vegetarisch. Alledrie bevatten ze groente.

Eten uit blik is gemakkelijk en duurzaam. Oprichter Maartje Schoolderman kwam op het idee om voeding in blik op de markt te brengen op een zeilboot. "Blik is goed te recyclen. En niet eenmalig, maar tot in de eeuwigheid. Bovendien zorgt het proces van conserveren ervoor dat eten lang houdbaar is, veilig en zonder toegevoegde conserveermiddelen. Zonder koeling, dus efficiënt in energieverbruik. Nog een extra voordeel: blik als verpakkingsmateriaal helpt tegen voedselverspilling.", aldus Maartje.

Proeven

Maar hoe smaakt het? De eerste die we gaan proeven, is de vegetarische Curry Madras. We hebben zelf een salade erbij gemaakt met komkommer, tomaat en feta. Daarnaast nog wat rijst, kip en naanbrood. En de smaak is heerlijk! De pan is helemaal leeg en we (twee volwassenen) hadden nog wel meer gelust. De volgende keer halen we twee blikken. In principe was het met alles erbij genoeg, maar als je alleen de Curry Madras met brood of rijst zou eten, kun je beter twee blikken aanschaffen. Eén blik is goed voor 1 grote of 2 kleine porties.

De Kip in Kruidige Kokossaus is de tweede die we gaan proberen. Hiervan hebben we een blik extra gehaald en rijst en ananas toegevoegd om er een echte maaltijd van te maken. Als je het blik openmaakt, ziet het er niet zo smakelijk uit, maar de smaak valt niet tegen. Voor op de camping of in de camper prima, maar voor thuis zou ik hem niet nog eens halen.

Als laatste testen we de Chili con Carne. Deze eten we in een tortilla wrap met crème fraîche, guacamole en geraspte kaas. Deze smaakt lekker en is net als beide andere maaltijden vlug klaar.

Getty Images

De Curry Madras vinden wij als beste uit de test komen. Ook omdat deze vegetarisch is. Vlees uit blik ziet er niet heel aantrekkelijk uit en zo kun je zelf de keus maken of je vlees wilt toevoegen aan je gerecht of niet.

De blikken van vanBLIK zijn verkrijgbaar bij 900 vestigingen van Albert Heijn en online via ah.nl. Ook Bever Sport verkoopt vanBLIK. Wij mochten vanBLIK kosteloos proberen. Meer informatie kun je vinden op: www.vanblik.nl

Auteur 
  • Ilona Meernik