Nicecream: gezond ijs van slechts één ingrediënt

Bevroren bananen gepureerd tot ijs

Getty Images

Ooit van 'nicecream' gehoord? Het is een gezonde variatie op ijs en je gebruikt slechts één ingrediënt. Bevroren bananen en een goede blender of keukenmachine zijn alles wat je nodig hebt. Gezond ijs zonder ijsmachine dus! Met nicecream kun je eindeloos variëren. We geven wat tips.

Nicecream is gezonder ijs zonder toegevoegde suikers, gemaakt van (over)rijpe, bevroren bananen. Door het bevroren te pureren in een blender of keukenmachine, krijgt het een romige, dikke structuur. Met ander bevroren fruit zou deze truc ook kunnen werken, maar de structuur zal niet zo romig zijn als die van de banaan en zal eerder op sorbetijs lijken. Ook lekker natuurlijk en perfect als verkoelende snack.

Waar komt de naam nicecream vandaan?
Nicecream lijkt op de Engelse vertaling van ijs: ice cream. De N kan zowel uit het woord baNana komen, als toevoeging zijn om het woord nice (leuk) te maken. De term is tussen 2018 en 2019 ontstaan, toen nicecream populariteit won.

Eindeloos variëren met nicecream recepten

Met nicecream kun je eindeloos variëren. Om het iets te verdunnen, kun je een scheutje (plantaardige) melk toevoegen, maar dat zou ook al kunnen met een shot espresso of wat citroensap. Je kunt allerlei fruit naar smaak toevoegen: de bananensmaak overheerst nauwelijks, waardoor je veel in de smaak kunt aanpassen. Voeg bijvoorbeeld wat (bevroren) mango toe, of verse aardbeien en blauwe bessen. Om het nog gezonder te maken, kun je ook voor zoete groenten of groenten met een zachte smaak gaan, zoals gekookte bietjes, komkommer, courgette of gekookte bloemkool. Ook is het lekker om wat noten- of zadenpasta toe te voegen. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar we hebben onze favorieten op een rij gezet. De recepten zijn voor 2 porties.

1. Basisrecept nicecream

Haal de schil van twee (over)rijpe bananen, breek of snijd in grove stukken en leg in de vriezer tot de bananenstukjes bevroren zijn. Pureer in een blender of keukenmachine tot een gladde, romige massa. Voeg eventueel een scheutje (plantaardige) melk toe. Serveer direct of giet het mengsel in een bak en bewaar deze in de vriezer.

2. Nicecream met pindakaas

Pureer 2 bevroren bananen (zonder schil) samen met 1-2 eetlepels 100% pindakaas in een blender of keukenmachine tot een gladde, romige massa. Serveer direct of giet het mengsel in een bak en bewaar deze in de vriezer.

3. Roze nicecream
Pureer 2 bevroren bananen (zonder schil) samen met 50 gram bevroren frambozen en/of 50 gram bevroren aardbeien in een blender of keukenmachine tot een gladde, romige massa. Serveer direct of giet het mengsel in een bak en bewaar deze in de vriezer.

4. Groene nicecream
Pureer 2 bevroren bananen (zonder schil) samen met een handje verse spinazie en 1/4 courgette in een blender of keukenmachine tot een gladde, romige massa. Serveer direct of giet het mengsel in een bak en bewaar deze in de vriezer.

5. Nicecream met koffie
Pureer 2 bevroren bananen (zonder schil) samen met een shot afgekoelde espresso en eventueel een paar druppels vanille extract in een blender of keukenmachine tot een gladde, romige massa. Serveer direct of giet het mengsel in een bak en bewaar deze in de vriezer.

6. Chocolade nicecream

Pureer 2 bevroren bananen (zonder schil) samen met een eetlepel cacao in een blender of keukenmachine tot een gladde, romige massa. Voeg eventueel een scheutje (plantaardige) melk toe. Serveer direct of giet het mengsel in een bak en bewaar deze in de vriezer.

7. Tropische nicecream

Pureer 2 bevroren bananen (zonder schil) samen met 100 gram bevroren mango en 50 ml kokosmelk in een blender of keukenmachine tot een gladde, romige massa. Serveer direct of giet het mengsel in een bak en bewaar deze in de vriezer.

Auteur