Van glucoseverbranding naar vetverbranding: 7 tips

Meer energie door andere voeding

Getty Images

Een van de meest gezochte woorden op internet is moe. Mensen zijn massaal moe en op zoek naar meer energie. Zoveel mensen die snakken naar meer energie, maar niet weten hoe ze dit moeten krijgen. Gezondheidsnet vroeg Marjolein Dubbers, vitaliteitscoach en schrijfster van de bestseller Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas, om tips.

"We zijn wat onze voeding betreft massaal op het verkeerde been gezet", aldus Dubbers. "Het blijkt dat de meeste mensen hun lichaam voortdurend laten branden op glucose terwijl vetten, zowel gezonde vetten uit voeding als onze eigen voorraad vetcellen, een veel gezondere vorm van brandstof is die bovendien meer energie geeft. Als je je lichaam laat overschakelen van glucoseverbranding naar vetverbranding zal je niet alleen veel meer energie ervaren maar wordt het ook een stuk makkelijker om af te vallen als dat nodig is."

7 tips van Marjolein Dubbers om dit voor elkaar te krijgen:


1. Eet roomboter en andere gezonde vetten

"We zijn allemaal bang gemaakt voor het eten van vetten, maar gezonde vetten blijken nou juist heel belangrijke energiegevers te zijn. Onze mitochondriën, de energiecentrales die zitten in vrijwel iedere cel van ons lichaam, kunnen van vetmoleculen meer energie maken dan van glucosemoleculen. Roomboter, ghee, avocado’s, kokosproducten, olijven, ongebrande noten, eieren, zaden en pitten, grasgevoerd vlees en wild gevangen vis: dit zijn allemaal gezonde vetten die je verzadigen en waar je lichaam volop energie van kan maken. En nee, je wordt er echt niet dik van; in mijn boek leg ik helemaal uit hoe dit werkt."

2. Schrap zoveel mogelijk zoetigheid

"Wil je een vetverbrander worden schrap dan zoveel mogelijk zoetigheid. Gezonde vetten zullen je verzadigen waardoor je veel minder behoefte krijgt aan zoetigheid. Geloof me: ik zal een verslaving aan zoetigheid nooit onderschatten, want ik ben zelf 20 jaar een suikerjunkie geweest en weet hoe hardnekkig dat is. Voel jij een aanval opkomen van een zoete snaaibui? Als je het voor elkaar krijgt om op zo’n moment een avocado te eten, het liefst met een zacht gekookt eitje erbij dan is de kans groot dat je snaaibui verdwijnt als sneeuw voor de zon. Schrap vooral ook zoete dranken, ook vruchtensap: zie het als vloeibaar snoepgoed."

3. Eet volop groenten in alle kleuren van de regenboog

"Groenten bevatten een groot scala aan voedingsstoffen die je mitochondriën hard nodig hebben om zelf gezond te blijven. Daarbij bevat iedere kleur groente ook weer zo zijn eigen waardevolle stofjes. Je keuze beperkt houden tot maar één soort groente op je bord is dan ook (sorry!) een beetje ouderwets. Zorg ’s avonds dat je minstens drie kleuren op je bord hebt liggen en schep de helft van je bord vol met groenten. Eet minder pasta, rijst, bonen of aardappelen en veel meer groenten. Ontdek broccolirijst, courgettepasta en bloemkoolpuree: je lichaam heeft groenten zó nodig."

4. Wees kieskeurig met je koolhydraten

"Wat maar weinig mensen weten is dat koolhydraten, denk hierbij aan brood, crackers, pasta, rijst, aardappelen, bonen, linzen enzovoort zich in ons lichaam gedragen als suiker. Koolhydraten worden net als suiker in ons lichaam omgezet in glucose. We hebben ze wel nodig, maar niet in de grote hoeveelheden die de meeste mensen eten. Kijk eens kritisch naar de hoeveelheid koolhydraten die je eet en bouw het af ten gunste van meer groenten en gezonde vetten. Op deze manier train je je lichaam om vetmoleculen te gebruiken als brandstof; ook die van je eigen vetcellen."

5. Eet onbewerkte voeding

"Bewerkte voeding, voeding die in een fabriek is gemaakt, bevat altijd conserveringsmiddelen zodat het langer houdbaar blijft. Dit heeft zeker voordelen maar ook het nadeel dat er veel chemische conserveringsmiddelen zijn waar mitochondriën niet goed tegen kunnen. Wil je meer energie? Laat bewerkte voeding dan zoveel mogelijk links liggen en maak zelf zoveel mogelijk vers. Je zult het verschil snel gaan voelen."

6. Biologisch is logisch

"Ons lichaam heeft volop voedingsstoffen nodig. Uit een meta-analyse van 343 studies bleek biologische voedingsmiddelen niet alleen meer voedingsstoffen maar ook hogere gehaltes van de gezonde antioxidanten te bevatten. Dat is niet de enige reden om te kiezen voor biologisch. De kans dat je met niet-biologische voeding resten van toxische stoffen binnen krijgt is groot en mitochondriën blijken erg slecht tegen toxische stoffen te kunnen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat bepaalde cellen voortijdig het afsterven en dat wil je natuurlijk niet."

7. Bewegen voor het ontbijt

"Nog even terug naar de omschakeling van glucoseverbranding naar vetverbranding. Wat je lichaam helpt om deze omschakeling te maken is om ervoor te zorgen dat je voor je ontbijt al lichaamsbeweging krijgt. Je lichaam heeft na je nachtrust geen glucose meer over om energie van te maken. Ga je bewegen voor je ontbijt dan dwing je je lichaam om je vetcellen te gebruiken als bron van energie. Fietsen of stevig wandelen is helemaal prima. Als je nog een echte glucoseverbrander bent kan dit tegenvallen: je kunt draaierig worden of hoofdpijn krijgen. Dit betekent dat je lichaam nog niet in staat is om je vetcellen te gebruiken als brandstof. Focus dan voorlopig op stap 1 tot en met 6 en probeer het na een week nog eens een keer. Er komt zeker een moment dat het je wel lukt!"

Meer lezen?

Deze tips komen uit het nieuwe boek Eet meer energie van Marjolein Dubbers. In het boek vind je nog veel meer informatie, inspiratie en tips.

Auteur