Verpakking voorgesneden groente staat bol: weggooien of opeten?

Kun je voorgesneden groenten die over de datum zijn nog veilig eten?

Getty Images

Voorgesneden sla, voorgesneden andijvie: de voorverpakte groenten zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Helaas staat zo’n verpakking ook weleens bol als je het uit de koelkast haalt. Weggooien of gewoon opeten?

Door groenten te verpakken, is de kans op bederf of beschadiging kleiner. Daarnaast zorgt de verpakking ervoor dat groenten niet uitdrogen. 

Langer vers

Als de verpakking van de voorverpakte groenten bol staat, ben je al gauw geneigd het weg te gooien. Niet doen, zegt het Voedingscentrum. Dat zit zo: tijdens het verpakkingsproces wordt er een speciaal luchtmengsel in het zakje gedaan. Hierdoor blijven de groenten langer vers. 

‘Verpakt onder beschermende atmosfeer’

Vaak zie je ‘Verpakt onder beschermende atmosfeer’ op de verpakking van een groente staan. Dit betekent dat de lucht in het zakje speciaal is aangepast om een langere versheid te garanderen. De speciale verpakkingsgassen zijn absoluut veilig en goedgekeurd door de Europese Unie. Omdat de groenten in de verpakking altijd een beetje ‘ademen’, kan soms de verpakking bol gaan staan. 

Wel weggooien als…

Als de groente over de houdbaarheidsdatum is, gaat de verpakking uitzonderlijk bol staan. Dat kan ook gebeuren als de groente te lang buiten de koelkast heeft gelegen. In zulke gevallen is het bederf goed te zien. Bedorven groente verkleurt en wordt slapper, bladgroente wordt slap en verlept. Bovendien is het bederf vaak goed te ruiken. 

Is dat plastic niet hartstikke slecht voor het milieu?

Verpakte groenten gaan tot drie keer langer mee dan groenten die niet zijn verpakt. Door te verpakken worden er minder groenten weggegooid. Onderaan de streep is verpakken dan ook gunstiger voor het milieu , ondanks het verpakkingsafval en de productiekosten van het verpakkingsmateriaal.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum