Welke groenten bevatten veel suiker?

En welke groente gebruik je het best voor een smoothie?

Groenten
Getty Images

Iedere dag 250 gram groenten is het advies van het Voedingscentrum. Want groenten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen als vitaminen en vezels. Maar groenten bevatten ook suiker. Met welke groenten krijg je de meeste suikers binnen? En moet je daar rekening mee houden in je eetpatroon?

In groente zit - net als in fruit - van nature suiker. En de ene groente bevat meer suiker dan de andere. Maar is dat erg?

Top 5 groenten met de meeste suiker

  1. Zongedroogde tomaat
  2. Bieten
  3. Maïs
  4. Ui (rood/wit)
  5. Oranje paprika

Het korte antwoord: nee, je hoeft je geen zorgen te maken over de hoeveelheid suiker in je groenten. Naast suiker bevatten groenten immers een heleboel gezonde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, zoals vezels, vitaminen en mineralen. En dat maakt groente heel goed voor je, zeker als je er dagelijks minimaal 250 gram van eet.

Geldt er een bovengrens voor groente?

Er geldt geen maximum voor groenten, ook niet als je bijvoorbeeld diabetes hebt. Eet dus vooral niet minder groente omdat je weet dat er suiker in zit. Als je twee of drie stuks fruit en zo'n 250 gram groente per dag eet, krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen en blijven de suikers beperkt. Die hoeveelheid groente is overigens goed voor 3 procent van de hoeveelheid energie die de gemiddelde Nederlander dagelijks binnenkrijgt. En die energie heeft je lichaam ook echt nodig om te kunnen functioneren. Let er wel op dat je voldoende varieert. Alle soorten hebben een andere samenstelling aan vitaminen en mineralen, om hier voldoende van binnen te krijgen is het dus belangrijk om lekker af te wisselen.

Hoe zit het met groentesmoothies?

Groente bevat over het algemeen minder suiker dan fruit. Toch zit er in groentesmoothies soms veel suiker. Sommige groentesoorten bevatten van zichzelf best wat suiker, zoals tomaat, rode biet, wortel en rabarber (zie het overzicht onderaan). Daarnaast wordt aan groentesmoothies vaak gepureerd fruit of sap toegevoegd. In groentesmoothies in de winkel is vruchtensap soms zelfs het belangrijkste ingrediënt. Dus ook voor groentesmoothies geldt dat het suikerhoudende dranken zijn. Daarom kun je ook groente beter eten dan drinken. Als je de dag graag begint met een zelfgemaakte smoothie, gebruik dan groenten die laag in suikers zijn, zoals spinazie of boerenkool.

Lees ook: 5 tips voor de perfecte smoothie

Is de suiker in groente gezonder?

De suiker in groente is niet gezonder dan toegevoegde suikers in koek of snoep. Je lichaam verwerkt alle suikers op dezelfde manier. Hoewel er geen bovengrens wordt gehanteerd voor het gebruik van suiker, wordt wel aangeraden de inname van vrije suikers - alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat - te beperken. Dat is ook wel nodig, want de gemiddelde Nederlander consumeert volgens het Diabetesfonds wekelijks 99 suikerklontjes aan toegevoegde suikers, dat is 20 kilo suiker per jaar aan toegevoegde suikers! Het Voedingscentrum hanteert een referentie-inname van 90 gram suiker per dag. Daarbij gaat het om de vrije suikers  én de suikers die van nature in producten zitten, bij elkaar opgeteld.

Hoeveel suiker zit er in groente?

Product

Suiker*

Energie

Andijvie

1,2 g

17 kcal

Asperges rauw

1 g

19 kcal

Aubergine

3 g

20 kcal

Bieten

6 g

38 kcal

Bleekselderij

1 g

14 kcal

Bloemkool

2,4 g

25 kcal

Boerenkool

0,2 g

25 kcal

Broccoli

0,5 g

27 kcal

Champignons

0,2 g

18 kcal

Chinese kool

0 g

17 kcal

Doperwten

1 g

92 kcal

Groene kool

4 g

45 kcal

IJsbergsla

1,7 g

15 kcal

Knolselderij

0 g

38 kcal

Komkommer

1,3 g

13 kcal

Maïs

5,2 g

85 kcal

Paksoi

1,4 g

14 kcal

Paprika, geel

3,9 g

25 kcal

Paprika, groen

2,5 g

19 kcal

Paprika, oranje

4,7 g

28 kcal

Paprika, rood

4,3 g

25 kcal

Peultjes

0 g

33 kcal

Prei

3,4 g

29 kcal

Radijs

3 g

22 kcal

Spruitjes

1,4 g

44 kcal

Taugé

1,8 g

23 kcal

Tomaat

2,9 g

20 kcal

Ui, rood

5,1 g

37 kcal

Ui, wit

5,1 g

37 kcal

Witlof

2,4 g

19 kcal

Witte kool

4 g

30 kcal

Wortel

4,3 g

33 kcal

Zongedroogde tomaat

37,6 g

331 kcal

Zuurkool

0 g

13 kcal

*Per 100 gram, bron Diabetesfonds. Download de complete lijst hier.

Auteur 
  • Franca van Dalen
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Diabetes Fonds
  • AVROTROS Radar