Zelf appelstroop maken

Zo doe je dat!

Getty Images

Herfst is appeltijd! Of het nu zelf geplukte appels van je boom in eigen tuin zijn of van de groenteboer. Je kan er van alles mee maken. Wat dacht je van appelstroop bijvoorbeeld? Zo maak je het!

Dit heb je nodig:

Appels (Je kunt verschillende soorten appels gebruiken, zoete en zure zijn beide geschikt. Het liefst gebruik je een mengsel van deze. Je kunt ook valappels of appels met een deukje gebruiken. Vermijd appels met rotte plekken; snijd deze weg)

Bereidingswijze:

Maak eerst sap van de appels. Dat kan met een sappan of een gewone pan. Was daarvoor de appels en snijd ze in grove stukken. De klokhuizen mogen blijven zitten. Leg de appelstukken nu in een fruitkorf van de sappen en ga verder te werk op de gebruikelijke wijze. Of leg het fruit in een grote pan en voeg water toe, tot ongeveer halverwege de pan. Breng het water aan de kook, laat het enkele minuten doorkoken en zet het vuur weer uit. Laat de pan met de deksel erop een nacht staan.

Giet de inhoud van de pan de volgende dag door een fijne zeef, eventueel bekleed met een schone theedoek, en vang het vocht op. Dat is het appelsap. Giet het verkregen appelsap in een grote pan en breng het aan de kook. Zet nu het vuur heel laag en laat het vocht langzaam indikken. Dit kan lang duren, afhankelijk van de hoeveelheid waar je mee werkt. Een flinke pan kan zeker een paar uur duren. De eerste paar uur heb je er geen omkijken naar, maar houd de massa zeker op het einde goed in de gaten! Zorg dat de dikke massa niet aanbrandt. Kook de massa voldoende in: als de stroop afkoelt wordt hij nog wel iets dikker maar niet heel veel. Bewaar je zelfgemaakte appelstroop in schone, droge glazen potten en sluit ze af met een passende deksel.

Tips:

  • Je kunt ook prima peren toevoegen om zo een appel-perenstroop te maken.
  • Voor een 'sjieke' appelstroop kun je ook druiven, dadels of kaneel toevoegen. De smaak van appelstroop is afhankelijk van het ras appels dat je gebruikt. Over het algemeen is zelfgemaakte zuurder dan de appelstroop die je in de winkel koopt. Dat komt doordat deze vaak gemaakt wordt met een deel suikerbietensap of met extra suiker.
Auteur 
Bron 
  • Landleven