Zijn aardappels met schil wel gezond?

En hoe veilig is het eten van aardappelschil?

Aardappels
Getty Images

Steeds meer patatbakkers laten de schil eraan zitten. Supermarkten verkopen ongeschilde krieltjes, die je onmogelijk kan schillen, al zou je het willen. Veel recepten voor ovenschotels, zijn met ongeschilde piepers. Zijn al die aardappelschillen wel gezond? We vroegen het aan het Voedingscentrum.

1. Is het veilig om aardappelschillen te eten?

Voedingscentrum: ‘In principe maakt het niet uit of je aardappelen met of zonder schil eet. Beide is veilig. Wel is het goed om de aardappels te wassen voor je ze gaat koken, bakken of bereiden in de oven. Zo verwijder je vuil aan de buitenkant. Bestrijdingsmiddelen kun je er niet afwassen. Maar onderzoek van de voedselautoriteit NVWA laat zien dat  aardappels relatief 'schoon' zijn. De maximumgrens voor bestrijdingsmiddelen wordt nauwelijks overschreden. Daarnaast is het duurzaamheid om de schil eraan te laten, want zo gooi je minder weg.’

2. Zijn aardappelschillen voedzaam?

‘Ja. Schillen bevatten meer vezels dan de rest van de aardappelen. De hele aardappel bevat naast vezels ook koolhydraten, vitamine C en vitamine B6, en in kleinere hoeveelheden ook andere B-vitamines. Je kunt aardappelen het beste alleen in de schil eten als ze vers en onbeschadigd zijn.'

3. Wanneer moet je aardappels wel schillen?

‘Als aardappelen al wat langer liggen, dan raden we aan ze te schillen. Het is verder belangrijk om groene, bruine en beurse plekken ruim weg te snijden. Dat geldt ook voor uitlopers. In de schil van onrijpe aardappelen en in de uitlopers van oudere aardappelen komt namelijk de stof solanine voor. Dit is een natuurlijke gifstof die voorkomt in aardappelen, soortgelijke stoffen komen voor in groene tomaten en aubergine. Als je te veel binnenkrijgt, kun je last krijgen van misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree. Maar dit komt zelden voor. Zeker omdat tegenwoordig aardappelrassen worden geteeld met lagere solanine-gehalten.'
 
Tenslotte: een aardappelschil kan erg smakelijk zijn en geeft structuur aan het gerecht. Welke groenten en fruit kun je nog meer met schil eten?
 

Auteur