Zijn alle pompoenen eetbaar?

Soms beter ter decoratie

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je alle pompoensoorten eigenlijk eten?

De pompoen is een typische herfstgroente. Je kunt ze rond deze tijd van het jaar dan ook volop in de schappen vinden. De meest voorkomende pompoenen in de supermarkt zijn de oranje Hokkaido en de flespompoen, ook wel butternut of butternut squash genoemd. Maar dit zijn lang niet de enige pompoenen.

Welke pompoenen zijn er?

  • Flespompoen
  • Hokkaido
  • Kabocha
  • Spaghettipompoen
  • Gewone pompoen
  • Muskaatpompoen
  • Pattison
  • Turkse muts

Welke pompoenen zijn eetbaar?

De eetbare flespompoen wordt vaak gebruikt, omdat het vluchtvlees nauwelijks draden bevat en daarom goed te verwerken is in gerechten. Deze pompoen heeft een peerachtige vorm. De lange nek bevat geen zaden. Deze vind je in de ietwat bredere onderkant. De flespompoen kun je heel goed roosteren in de oven. Voor de zaden geldt hetzelfde.

Getty Images

De Hokkaido is een kleine, Japanse, ronde pompoen met een zachte schil, wat maakt dat je deze ook goed kunt eten zonder de pompoen te schillen. Deze pompoen is dus zeker eetbaar en wordt vaak in pompoensoep gebruikt.

Getty Images

De groene Kabocha pompoen is ook zo’n eetbare, ronde, Japanse pompoen, al zul je deze minder snel in de supermarkt zien liggen. De kleine Kabocha pompoen is zoet, maar heeft een vrij harde schil. Het vruchtvlees is goed te eten en wordt vaak gebruikt in de wat zoetere gerechten zoals taarten en cakejes.

Getty Images

De spaghettipompoen kun je tegenkomen in de biologische winkel. Wanneer je deze eetbare pompoen kookt of bakt in de oven, verandert de structuur van het vruchtvlees in spaghetti-achtige draadjes. Deze pompoen wordt vaak gebruikt als een koolhydraatarme variant op spaghetti. De vorm van de pompoen is wat langwerpig.

Getty Images

De gewone pompoen is die grote, oranje pompoen die vaak gebruikt wordt ter versiering. Deze pompoen is in principe eetbaar, maar smaakt niet zo zoet als de hierboven genoemde soorten. Wil je toch met deze pompoen koken, dan is het aan te raden om de pompoen te verwerken in een gerecht met vele, andere smaakmakers.

Getty Images

De muskaatpompoen lijkt op de gewone pompoen, maar heeft een golvende schil. Deze soort pompoen kan behoorlijk groot worden. De schil is dik en het vruchtvlees is mild, soms zelfs zoet van smaak. Het is niet de meest gangbare pompoen om in gerechten te gebruiken, maar hij is zeker eetbaar.

Getty Images

De Pattison laat overduidelijk zien dat de pompoen en courgette verwant zijn. Deze kleine pompoen komt vaak in verschillende kleuren als wit, geel en groen en heeft een ufo-achtige vorm. De randen zijn golvend, wat de Pattison een prachtige, decoratieve pompoen maakt. Hij is echter wel eetbaar. Het vruchtvlees doet enigszins denken aan dat van een courgette: zacht en soms zelfs romig.

Getty Images

De Turkse muts heeft een tulbandachtige vorm met een kleurrijke onderkant en vaak een witte bovenkant. De Turkse muts is eetbaar, maar wordt door velen niet zo lekker gevonden. De pompoen bevat weinig vruchtvlees en smaakt vaak wat melig. De Turkse muts leent zich dus het beste voor decoratie.

Getty Images

Al met al zijn alle pompoenen in principe eetbaar, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal even lekker zijn. De flespompoen en Hokkaido zijn natuurlijk niet voor niets favoriet in de winkel.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Miriam Groot