Zo gezond zijn kolen

Krachtvoer voor de winter

Getty Images

Kool is lekker in stamppot en zit bovendien ook nog eens vol goede voedingsstoffen zoals vitamines, foliumzuur en ijzer. Perfect krachtvoer om de winter gezond door te komen. Waarom is kool zo goed voor je?

Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen. De soort en hoeveelheid vitamines en mineralen wisselt per koolsoort. Zo bevat rode kool veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. En is boerenkool rijk aan vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium. In savooiekool zit veel kalium, beta-caroteen en foliumzuur. Allemaal stoffen die je elke dag nodig hebt en die de kans dat je ziek wordt helpen verkleinen.

Weinig calorieën

Een andere reden om 's winters veel kool op tafel te zetten, is omdat kool relatief weinig calorieën bevat. Een portie boerenkool van 250 gram bevat ruim100 calorieën en rode kool en savooiekool nog minder. Je kunt er dus met een gerust hart lekker veel van eten. Ter vergelijking: een stroopwafel of een schaaltje chocoladevla bevat zo'n twee keer zoveel calorieën.

Stamppot met kool is heerlijk, maar vaak eten we dit met spekjes, rookworst en een flinke schep jus. Deze producten bevatten veel verzadigd vet en zijn rijk aan calorieën. Vervang ze door magere varianten of probeer eens wat anders. Bijvoorbeeld vegetarische reepjes in plaats van spekjes. Of maak een stamppot met noten.

Bewaren

De meeste koolsoorten kun je het beste heel en ongesneden in de groentela bewaren. Boerenkool kun je ook invriezen. Laat het dan niet eerst ontdooien als je het wilt gaan eten, maar doe het bevroren in de pan. In de groentela van je koelkast kun je boerenkool zo'n vijf dagen bewaren. Rode kool kun je aardig lang bewaren, zo'n twee weken.

Heb je na het lezen van dit alles zin gekregen in een lekker recept met kool? Download dan nu ons gratis boekje met winterkost.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum