Zo herken je een rijpe galiameloen

Kijken, ruiken, voelen

Getty Images

In de zomer eet je de lekkerste galiameloenen. Maar hoe weet je of deze zoete meloen rijp is als er zo’n dikke, gele schil omheen zit? Met deze tips kun je een rijpe galiameloen zo herkennen.

Eerst kijken

De buitenkant van de galiameloen moet een mooie, gele kleur hebben. Het liefst egaal geel, want wanneer er beurse plekken zichtbaar zijn, is de meloen waarschijnlijk al te rijp — of in ieder geval niet meer vers.

Dan ruiken

Een rijpe galiameloen heeft een typische meloengeur: rijp en fruitig. Dit kun je goed door de schil heen ruiken. Is de meloen geurloos, dan kun je deze beter nog niet aansnijden en wachten tot die lekkere, zoete geur wel te ruiken is. Bij een rijpe watermeloen is dit overigens niet zo, die kun je op andere manieren herkennen.

En als laatste voelen

Ben je nog niet helemaal zeker over of de galiameloen rijp is? Voelen is ook een optie. Knijpen hoeft niet, maar je kunt aan de onderkant voelen of de schil een beetje meegeeft wanneer je deze lichtjes indrukt. Ook hier geldt: bij beurse, zachte plekken is de meloen waarschijnlijk al te rijp.

Zo wordt een onrijpe galiameloen rijp

Heb je een galiameloen gekocht en nog niet rijp is? Je kunt deze het beste buiten de koelkast bewaren zodat deze rijp kan worden. Dit kan tot een week lang. Een aangesneden galiameloen bewaar je beter wel in de koelkast.

Auteur 
Bron 
  • Libelle