Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 22 september 2017

Hooikoorts: wat zijn de symptomen?

Allergie voor pollen

Veel mensen worden blij wanneer het warmer wordt, de zon gaat schijnen en de bomen en bloemen in bloei staan. Maar voor anderen is dit juist een tijd van niezen, snotteren en tranende ogen. Ze krijgen last van hooikoorts.

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Als je last van hooikoorts hebt, ben je allergisch voor sommige pollen. Pollen zijn voortplantingscellen van grassen, planten en bomen. Deze superkleine stuifmeelkorreltjes drijven met de wind mee en verspreiden zich zo over vele kilometers.

Korting op drogisterijproducten en méér

Of het nu om een lekker geurtje, shampoo, crème of voedingssupplementen gaat: met Gezondheidsnet Voordeel krijg je flinke korting op drogisterijproducten. Maar ook op vakanties, elektronica, schoenen en kleding. Honderden webwinkels doen mee. Meld je snel gratis aan en doe voordelig online boodschappen!

Mestcellen

Op warme, winderige dagen kunnen er miljoenen pollen in de lucht zweven. Als de pollen op het neusslijmvlies, de oogbollen of in de luchtwegen terecht komen, reageert je afweersysteem hierop. De cellen van je afweersysteem produceren een stof, IgE, die de pollen tegenwerkt. IgE zet zich op de mestcellen vast.

Mestcellen zijn de cellen die vooral voorkomen in de luchtwegen en longen. Deze mestcellen bevatten stoffen, waaronder histamine, die gevaarlijke indringers onschadelijk kunnen maken. Als er nieuwe pollen op het slijmvlies komen, laat de IgE de mestcel los om de indringers aan te vallen. Hierdoor scheurt de wand van de mestcel kapot en komt histamine vrij. Dit veroorzaakt de hooikoortsverschijnselen.

Histamine in het lichaam

Als ons lichaam een vreemde stof binnenkrijgt, bijvoorbeeld na een steek van een insect, maken de mestcellen histamine aan. Histamine zorgt voor het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor kunnen de afvalstoffen worden afgevoerd en antistoffen worden aangevoerd.

De jeuk en pijn die hierbij ontstaat, is een waarschuwing voor ons. Op die plek in het lichaam is iets aan de hand. Deze histaminereactie is dus goed. Bij een overmatige of ongewenste histaminereactie wordt er een teveel aan histamine aangemaakt. Hierdoor worden de slijmvliezen rood en zwellen op.

Ook ontstaat dan een overmatige slijmproductie. Dit is bij hooikoorts het geval. Pollen zijn onschadelijk voor ons. Toch komt er histamine vrij om de 'indringers' onschadelijk te maken.

Niezen en snotteren

Bij een aanval van hooikoorts raken de slijmvliezen geïrriteerd. Met name de slijmvliezen in de neus en de keelholte en de slijmvliezen bij de ogen.

Kenmerkend voor hooikoorts zijn:

  • Jeukende, branderige ogen, die voortdurend tranen.
  • Rode en gezwollen oogleden.
  • Een loopneus, die overgaat in een verstopte neus.
  • Niesbuien.
  • Moe, koortsig gevoel.
  • Benauwdheid.
  • Soms hoesten en een pijnlijke keel.
  • Jeukend verhemelte.

De klachten kunnen per jaar verschillen (zowel qua sterkte als soort klacht). De hoeveelheid stuifmeel kan meer of minder zijn, maar ook spelen de weersomstandigheden een rol. Als het veel regent, blijft er minder stuifmeel in de lucht hangen. Droog weer en wind zorgen juist weer voor veel stuifmeel (pollen) in de lucht en meer/ernstiger klachten.

Erfelijk bepaald

Hooikoorts komt niet plotseling opzetten. Je slijmvlies raakt in de loop der jaren steeds gevoeliger, totdat de maat vol is en er allergische reacties ontstaan. Of dit gebeurt, is onder meer erfelijk bepaald. Heeft één van je ouders hooikoorts? Dan heb je 30 procent kans om het ook te krijgen. Hebben beide ouders hooikoorts, dan is de kans op hooikoorts 50 procent.

Dit wil niet zeggen dat als de ouders geen hooikoorts hebben, de kinderen dit ook niet zullen krijgen. Bovendien zijn er ook kinderen met allergische ouders, die zelf geen allergieën hebben.

Ontstaan van de naam

Hooikoorts heeft niets te maken met koorts of hooi. De naam is in 1928 bedacht door een Engelse arts, John Bostock. Het viel hem op dat de aandoening, waar hij zelf veel last van had, altijd in de hooitijd optrad. Omdat hij zich ook koortsig voelde, noemde hij het hooikoorts. De medische term voor hooikoorts is pollinose. Naar schatting hebben 1,5 miljoen Nederlanders er last van.

Reactie toevoegen

12 Comments

Door Gerard (niet gecontroleerd) op za, 01/21/2017 - 14:31

Rauwe honing is iets geweldigs. In de Koran wordt het zelfs als belangrijkste medicijn omschreven! Steeds meer mensen gebruiken honing als suikervervanger! Voorwaarde voor echte honing is wel dat de honing koud geslingerd moet zijn. Veel honing in supermarkten blijkt geen goede honing te zijn(!)

Het beste is om de honing direct bij de imker op de hoek van de straat te kopen. Omdat veel mensen niet zo'n imker kennen, is het verstandig om het te bestellen op https://www.honingonline.nl

Door Gerard van de Braak (niet gecontroleerd) op za, 01/21/2017 - 14:29

Rauwe honing is iets geweldigs. In de Koran wordt het zelfs als belangrijkste medicijn omschreven! Steeds meer mensen gebruiken honing als suikervervanger! Voorwaarde voor echte honing is wel dat de honing koud geslingerd moet zijn. Veel honing in supermarkten blijkt geen goede honing te zijn(!)

Het beste is om de honing direct bij de imker op de hoek van de straat te kopen. Omdat veel mensen niet zo'n imker kennen, is het verstandig om het te bestellen op https://www.honingonline.nl

Door Maria (niet gecontroleerd) op di, 10/18/2016 - 19:54

Over het merk Vitaxyn lees ik goede dingen, jammer dat het erg duur is.
Omdat ik in het onderwijs werk, kan ik het wel plaatsen wat Mevr. Ikke schrijft over haar zoontje. Dat is vervelend genoeg, zeker voor een klein kind!
Reactie van persoon Vis, vinden wij nou juist buiten proportie!

Door Patrick (niet gecontroleerd) op vr, 08/05/2016 - 18:07

Mijn zoontje heeft ook erg veel last van hooikoorts als hij buiten is. Binnen hebben we luchtreinigers van http://www.proairtech.nl/ geplaatst zodat er geen pollen in de lucht aanwezig zijn. Dit werkt super!

Door Ikke (niet gecontroleerd) op vr, 06/17/2016 - 13:24

Jazeker kan dat mijn zoontje van 5 heeft het heel erg en slikt medicijnen van de huisarts zijn bepaalde dagen dat hij zo veel last heeft met zijn oogen dat hij met natte doekjes op z'n oogen zit in de klas!!
Succes!

Door vis (niet gecontroleerd) op vr, 06/10/2016 - 23:37

Doe aub niet zo belachelijk

Door Sophie (niet gecontroleerd) op di, 05/17/2016 - 13:13

Mijn kind denkt dat ze nu hooikoorts krijgt en ze is 11 kan dat??

Door Anne (niet gecontroleerd) op vr, 05/13/2016 - 12:32

Als iemand een natuurlijk middel wil proberen dan kan ik Vitaxyn aanbevelen. Ik had altijd behoorlijk last maar door dit middel zijn mijn klachten vrijwel 0.

Door Mark (niet gecontroleerd) op di, 03/01/2016 - 13:43

Iemand ervaring met Sniztop? blijkt een natuurlijk middel te zijn en goed te helpen tegen hooikoorts. Voordeel is dat het geen bijwerkingen blijkt te hebben.

Door daniëlle (niet gecontroleerd) op ma, 01/04/2016 - 16:59

ook omdat ik het zelf heb wist ik er als nog niet zo veel van als nu