Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 22 september 2017

Zonder hooikoorts op vakantie

Kies een allergievrije bestemming

Heb je last van hooikoorts? Hou daar dan rekening mee bij het kiezen van een vakantiebestemming. In sommige landen begint het hooikoortsseizoen namelijk vroeger of later dan in Nederland.

Afhankelijk van klimaat, seizoen en plantengroei verschilt de concentratie stuifmeel per bestemming. Houd je aan de volgende vuistregels bij het kiezen van een bestemming.

Strandvakantie

Er zijn maar twee plaatsen waar je veilig bent voor stuifmeel: aan de kust en hoog in de bergen. Daar is de pollenconcentratie het laagst. Het stuifmeelseizoen begint op die plekken later en is ook eerder afgelopen. In droge gebieden zijn de stuifmeelconcentraties lager dan in gebieden met een gematigd, vochtig klimaat.

Vermijd bossen

Bosrijke gebieden zijn niet geschikt als je hooikoorts hebt. De pollen van bomen zijn namelijk zwaarder dan graspollen. Hierdoor blijven ze in sterke concentraties in de lucht hangen.

Pollenhoogseizoen in verschillende landen

In onderstaand overzicht vind je informatie over de maanden waarin je het meeste last van pollen zult hebben.

  • Nederland: mei-juli. Je zit het beste aan de kust. Let op als je 's avonds weer naar huis gaat. Dan is de concentratie pollen hoger dan elders.
  • België: april tot juni. Aan de kust is de concentratie pollen lager dan in het binnenland en de Ardennen.
  • Frankrijk: mei-juli. Frankrijk heeft veel verschillende gebieden met elk zijn eigen bomen en planten. De pollenconcentratie verschilt dus per gebied.
  • Duitsland: februari-augustus. Van februari tot juni zijn de boompollen actief, van juni tot augustus de gras- en plantenpollen. De kuststreken in het Noorden hebben een korter pollenseizoen dan de westelijke en zuidelijke gebieden.
  • Spanje: maart-september. Het is hier minder vochtig, dus vergeleken met de landen in Centraal-Europa is de pollenconcentratie laag.
  • Portugal: maart-juli. In juni en juli zijn de graspollen actief, van januari tot oktober zijn het verschillende gras- en boomsoorten. Alleen in november en december is Portugal echt pollenvrij.
  • Engeland: juni-eind juli. In het noorden begint het pollenseizoen later dan in het zuiden. Hooikoorts wordt hier vooral veroorzaakt door gras- en plantenpollen. In de bergachtige gebieden van Schotland en Wales is de pollenconcentratie van planten en grassen veel lager dan in de rest van het land.
  • Zweden: april-september. De pollenperiode rond en in Stockholm is van maart tot september. De periode van de gras- en plantenpollen is van mei tot september.

Reactie toevoegen