Ik heb een cyste aan mijn eierstok. Wat nu?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Bezorgde vrouw kijkt naar buiten
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik (70 jaar) heb een grote cyste aan mijn eierstok. Wat nu?

Ik ben 70 jaar en heb aan mijn eierstok een cyste van circa 5 cm. In het verleden heb ik vaker cystes gehad. Is het op mijn leeftijd nog zinvol om me hieraan te laten opereren of verdwijnt de cyste vanzelf?

Over het algemeen zijn cystes aan de eierstokken ongevaarlijk. Bij eierstokkanker in de familie is het raadzaam om een cyste verder te laten onderzoeken. De meerderheid van de vrouwen kan afwachten, bij een deel verdwijnt de cyste vanzelf. Na twaalf maanden vraagt u een controle-echo aan. Bij twijfel, dus groei van de cyste of verandering van vorm, en/of bij klachten kan geopereerd worden. Hierbij kan alleen de cyste of de cyste samen met de eierstok weggehaald worden.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in Plus Gezond juni 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

 

Auteur