Antibiotica vergroten kans op nieuwe oorontsteking

Getty Images

UTRECHT - Een oorontsteking bij jonge kinderen behandelen met antibiotica vergroot de kans dat de ontsteking binnen 2,5 jaar terugkomt.

Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht in het tijdschrift British Medical Journal van 1 juli. Ze pleiten dan ook voor terughoudend gebruik van antibiotica bij kinderen met oorontsteking.

Amoxycilline
In het onderzoek werden 168 kinderen met een acute oorontsteking behandeld met het antibioticum amoxycilline of met een placebo. Na 2,5 jaar analyseerden de onderzoekers via een vragenlijst aan de ouders de gezondheid van de kinderen ná de oorontsteking.

Het blijkt dat kinderen die met het antibioticum behandeld zijn 20 procent meer kans hebben op een nieuwe oorontsteking. In de antibioticumgroep kwam bij 47 van de 75 kinderen de oorontsteking terug. In de placebogroep kwam de ontsteking bij 37 van de 86 kinderen terug.

Ingreep
Overigens ondergingen kinderen in de placebogroep wel vaker chirurgische ingrepen aan keel, neus of oren. Het is voor het eerst dat de langetermijneffecten van antibioticagebruik bij jonge kinderen op deze manier onderzocht worden.

Epidemioloog dr. Maroeska Rovers van het Julius Centrum van het UMC Utrecht leidde het onderzoek. "De resultaten betekenen dat we voorzichtig moeten zijn met het gebruik van antibiotica bij kinderen met een oorontsteking. Misschien beïnvloeden antibiotica het immuunsysteem en worden de kinderen daardoor vatbaarder voor nieuwe infecties. Bovendien kan onnodig gebruik van antibiotica tot resistentie leiden, waardoor toekomstige infecties moeilijker behandelbaar zijn."

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • UMC Utrecht