zaterdag, 2 juli 2022

Antistoffen Mexicaanse griep nuttig voor onderzoek

WASHINGTON - In het bloed van mensen die hersteld zijn van de Mexicaanse griep, hebben Amerikaanse wetenschappers ongebruikelijke antistoffen gevonden.

De wetenschappers namen bloedmonsters van negen patiënten (voornamelijk twintigers en dertigers), tien dagen nadat die de eerste symptomen hadden vertoond van Mexicaanse griep.

Hun lichaam maakte na infectie met de Mexicaanse griep antistoffen aan, die werkzaam bleken tegen minstens drie andere griepvarianten. 

Vijf antistoffen bleken zich te kunnen binden aan onder meer alle H1N1-varianten van de laatste tien jaar, de veroorzaker van de Spaanse griep die in 1918 wereldwijd dood en verderf zaaide, en een besmettelijke variant van H5N1, beter bekend als de vogelgriep.

Antistoffen testen
De onderzoekers testten drie van de gevonden antistoffen op muizen, die zij blootstelden aan de Mexicaanse griep en nog twee veelvoorkomende varianten van H1N1.

Twee antilichamen bleken in staat de dieren te beschermen tegen een doorgaans dodelijke dosis van elk van deze varianten. Het derde bleek alleen werkzaam tegen de Mexicaanse griep.

Volgens de onderzoekers biedt de ontdekking aanknopingspunten voor de ontwikkeling van een universeel vaccin tegen verscheidene griepvirussen.

De bevindingen zijn maandag gepubliceerd in het vaktijdschrift Journal of Experimental Medicine.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Nu.nl