Bekkenontsteking

Getty Images

Bekkenontstekingen zijn ontstekingen die zich kunnen verspreiden in het slijmvlies van de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Ze kunnen het gevolg zijn van slechte hygiëne of seksueel overdraagbare ziekten.

Het voortplantingsstelsel van de vrouw bestaat uit de eierstokken, de eileiders, de baarmoeder en de vagina. Deze organen zijn gevoelig voor bacteriële infecties, die het gevolg kunnen zijn van slechte hygiëne of seksueel overdraagbare ziekten.

Chlamydia en gonorroe, bijvoorbeeld, worden veroorzaakt door bacteriën die tijdens de geslachtsgemeenschap de vagina binnendringen. Deze bacteriën vermenigvuldigen zich in de warme, vochtige omgeving van de vagina, met onstekingen, pijn en vaginale afscheiding als gevolg. Als behandeling uitblijft, kunnen bacteriële vagina-infecties zich naar andere inwendige organen verspreiden. Bacteriën kunnen bijvoorbeeld via de baarmoederhals tot de baarmoeder doordringen.

Dan kunnen de eileiders door bacteriën geïnfecteerd raken. Daar vermenigvuldigen de bacteriën zich en ontstaat er littekenweefsel. Ook kan de infectie zich vanuit de eileiders verspreiden naar de eierstokken en andere buikorganen, zoals de blaas, darmen en bekkenwanden.

Bekkenontsteking is de verzamelnaam voor ontstekingen die zich kunnen verspreiden in het slijmvlies van de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Symptomen van bekkenontsteking zijn vaginale afscheiding, chronische bekkenpijn en koorts.

Maar het meest ingrijpende gevolg van chronische bekkenontsteking kan zich voordoen tijdens de ovulatie of eisprong, het afstoten van een eicel door de eierstok van de vrouw. Het littekenweefsel dat na de bacteriële infectie achterblijft sluit de eileiders volledig af en daardoor kan de eicel de baarmoeder niet bereiken. Dit kan twee gevolgen hebben: onvruchtbaarheid doordat het sperma de eicel niet kan bereiken, of buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waarbij de eicel wel wordt bevrucht, maar in de eileider begint te groeien in plaats van in de baarmoeder. Dan moet er met spoed medisch worden ingegrepen.

Wanneer u symptomen bemerkt die te maken kunnen hebben met seksueel overdraagbare ziekten of bekkenontsteking, neem dan contact op met een arts. Het beste wapen tegen een slecht medisch verloop is vroegtijdige ontdekking en behandeling.

Auteur