maandag, 21 juni 2021

Boekrecensie: Hoe word je 100?

Gezond blijven dankzij wetenschappelijk onderzoek

De vader en moeder van William Cortvriendt zijn midden 90 en nog steeds gezond. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Met zijn vitale ouders als inspiratiebron schreef de arts Cortvriendt het boek Hoe word je 100? Hierin bespreekt hij honderden wetenschappelijke onderzoeken, vooral over voeding. Op basis daarvan geeft hij praktische tips voor een lang en gezond leven.
Auteur:
William Cortvriendt
Jaar van uitgave:
2015
Prijs:
€ 25,00
ISBN:
9789491729201
Aantal pagina's:
336

Hoewel Cortvriendt zelf opgeleid is tot arts, is hij kritisch over de gezondheidszorg. Die richt zich namelijk vooral op het behandelen van zieke mensen en zou dus beter ziekenzorg kunnen heten. Hij verbaast zich erover dat de meeste mensen, maar ook de farmaceutische industrie en de overheid, weinig aandacht en geld steken in preventie.

Nu is veel wetenschappelijke informatie over hoe je gezond blijft ook alleen maar toegankelijk voor medici. Met zijn boek probeert Cortvriendt daarom recente onderzoeksresultaten voor iedereen begrijpelijk te maken.

Blauwe zones

Eerst legt hij uit wat veroudering precies is en waarom in sommige regio’s de inwoners zo gezond een hoge leeftijd bereiken. De bevolkingsgroepen in de zogenaamde vijf Blauwe zones delen ongetwijfeld bepaalde genetische kenmerken die daarvoor zorgen, maar ook hun leefstijl zorgt ervoor dat ze heel oud worden. Wat kunnen we van de 100-plussers uit Sardinië, Okinawa, Loma Linda, Ikaria en Nicoya leren?

Wetenschappelijke onderzoeken

In Hoe word je 100? verdiept Cortvriendt zich in vele wetenschappelijke onderzoeken van de afgelopen tien jaar. Zo probeert hij erachter te komen welke leefgewoontes een bewezen positief effect op je gezondheid hebben. Hij doet dat in een lijvig boekwerk met 27 hoofdstukken die voor een groot deel over voeding gaan. Bijvoorbeeld over koffie, koolhydraten, alcohol, zout en vet.

Omdat bloeddruk en cholesterol vaak terugkomen, legt hij bovendien uit wat dat precies inhoudt. Daarnaast komen andere leefstijlfactoren die effect hebben op je gezondheid aan bod, zoals beweging, zonnen, stress en geestelijke activiteit.

Praktische samenvattingen

Hoewel het taalgebruik van Cortvriendt helder is en hij zijn informatie ondersteunt met tabellen, grafieken en schema’s, is dit geen boek wat je even in een uurtje uitleest. Na een paar hoofdstukken vol getallen en onderzoekresultaten duizelt het je wel een beetje. Gelukkig sluit hij elk hoofdstuk af met een puntsgewijze samenvatting.

Wie gewoonweg wil weten wat hij moet doen om de kans op een lang en gezond leven zo groot mogelijk te maken, kan terecht bij het laatste hoofdstuk. Daarin stipt Cortvriendt aan wat de belangrijkste onderdelen zijn van een bewezen gezonde levensstijl.

Niet hip, wel bewezen

Cortvriendts aanbevelingen zijn vaak bekend (stop met roken, alcohol alleen met mate drinken) en zeker niet hip. Je hoeft van hem niet aan de superfoods, hij raadt je groente, fruit, noten en wit vlees aan.

Hij ondersteunt zijn tips wel met een grote hoeveelheid wetenschappelijk bewijs en dat is dan ook vooral de kracht van dit boek. Hij heeft het nooit over wondermiddelen, maar drukt zich heel voorzichtig uit. Cortvriendt beweert niet zomaar dat koffie of chocola geweldig is, hij legt uit waarom en als er kanttekeningen te plaatsen zijn, dan noemt hij die ook. Dat maakt het tot een boek dat niet altijd even opzienbarend is, maar wel heel interessant en nuttig.

William Cortvriendt is een Nederlandse arts met uitgebreide ervaring in onderzoek. Hij werkte onder meer als medisch directeur en vice-president bij verschillende medische bedrijven. Hij bracht zijn boek eerst in het Engels in eigen beheer uit. Hoe word je 100? is de Nederlandse vertaling.